Joshua Bennett: The Spoken Wordsmith

un film de Raul Mandru si Mihai Botarel

 

Joshua Bennett este un poet – sau spoken word artist – care se trage dintr-o familie modesta din Yonkers, New York. Un baiat care a profitat de fiecare sansa avuta pentru a-si rescrie soarta. Una dintre sanse a venit de la profesorii lui din liceu, care i-au sponsorizat, atat cat au putut, educatia.

Acum, Joshua este liderul noii generatii de poeti americani, iar cel mai de seama moment al tinerei sale cariere a fost invitatia lui Obama de a recita la o seara de poezie desfasurata la Casa Alba.

Pe Joshua l-am cunoscut cand am inceput sa scriu articole pentru weRclassic.com. Aveam nevoie de subiecte si pentru ca vroiam sa ma diferentiez de toate povestile cu rapperi si dansatori, am propus o poveste despre un poet. Ma impresionase cu niste filmulete pe youtube, in care spunea niste lucruri de suflet care puteau emotiona si un blat de bucatarie. I-am scris si m-a trimis politicos sa vorbesc cu managerul si sora lui, Latoya, cu care am stabilit un meet-and-greet in cel mai scurt timp.

Intre timp, mi-am dat seama ca nu pot sa nedreptatesc un artist printr-un articol scris. Merita un film, numai ca la momentul respectiv eu nu stiam sa filmez, nu aveam camera si nu aveam buget. Asa ca m-am asezat frumos la un latte si am inceput sa conectez lucruri, unul dintre putinele chestii la care ma pricep pe lumea asta.

Asa mi-am aminitit de Raul Mandru, bunul meu prieten roman pe care il cunoscusem in Germania si care intre timp se mutase si el la New York. El a fost de fapt primul new yorkez din grupul nostru de romani ilustri, completat de marele Mihnea Gheorghiu, despre care voi elabora cu alta ocazie. Raul tocmai terminase un documentar extraordinar numit New York Farm City, despre oameni care planteaza legume pe acoperisurile din New York. M-am gandit ca e omul perfect pentru filmul cu Joshua si mai mult ca sigur ar fi acceptat sa lucreze gratis.

Si iata cum, cateva cafele de brainstorming si o camera cumparata mai tarziu, ne trezim filmand, eu si Raul, dar mai mult Raul, intoarcerea lui Joshua la Rye Country Day School, fostul lui liceu. A fost prima oara cand am tinut o camera de filmat in mana. Mai facusem o gramada de reclamesi ma certasem cu o mie de regizori, dar cand vine vorba de manevrat camera, de mentinut focusul, de reajustat setarile la fiecare schimbare de lumina, esti in cu totul alt film. Noroc cu Raul ca a avut rabdare si ca a tras el ce era mai important.

Singura problema adevarata la filmarea asta a fost ca ne-a placut atat de mult, incat ne-a facut sa ne reconsideram carierele in publicitate. Dar despre asta, intr-un alt episod din Tele Enciclopedia.
Mihai Gabriel Botarel, New York, Octombrie, 2011.

Share on Facebook

Tags: , , , , , ,
Posted in ARTA, TEXT, VIDEO | No Comments »

October 16, 2011

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*