In labirintul lui Brioc

de Mihaela Voda


Impresii post-spectacol

M-am asezat pe canapea, intr-o sala de asteptare semi-obscura unde mai erau trei persoane. M-am uitat daca au si ele o portocala, nu am vazut sa fi avut. Invitate de gazda, au intrat pe rand in una dintre camere. Tot gazda ii prelua la iesirea din camera si ii conducea spre urmatoarea; intre timp, ciocanea la alte usi si alti oameni ieseau din alte camere. Dintr-o incapere alaturata se auzeau voci ca si cum se faceau repetitii de teatru. Am asteptat si am urmarit… sute de intrebari imi treceau prin minte… emotiile, curiozitatea si incantarea incepeau sa se transforme in teama. Nu stiu de ce, ma gandeam ca-mi vor scormoni mintea cu tot felul de intrebari sugubete, ca-mi vor rascoli ideile, ca nu voi reusi sa intru in joc, ca nu stiu ce se asteapta de la mine, ce au facut altii, ce dracu e dupa usile alea. Mai ales dupa prima! Prima ma omora.

Ah, am ajuns in sala asta de asteptare dupa ce i-am scris un mail lui Brioc. Nu-mi era foarte clar cine sau ce e Brioc, doar ca e eroul sau chiar un fel de spectacol in sine realizat de Compania de Teatru Labirint, care imi va oferi o experienta de viata mind blowing. Cica sa merg cu mintea deschisa si sa am incredere in oamenii de acolo, chiar daca mi se va parea ciudat, pentru ca imi va placea maxim.

“Pai si ce se intampla acolo?”, le-am intrebat pe cele doua prietene care au fost si care ma impingeau cu un ditamai entuziasmul sa ma duc si eu.
“Nu putem sa-ti spunem, n-ar mai avea niciun farmec, tocmai aia e.”
“Dar merita?”
“Merita!”

Asa ca i-am scris lui Brioc si Brioc mi-a raspuns, invitandu-ma la o intalnire. Mi-a oferit niste instructiuni, pe care nu le-am inteles prea bine, dar am hotarat sa le urmez intocmai, si mi-a dat tema de gandire ceva ce a spus Marquez despre fericire. In rest: mister.

Mi-a venit randul, am intrat in camera si a inceput totul. Mai intai lent, ca o initiere. Incercam sa gasesc sensuri, sa leg cursul intamplarilor. Apoi n-a mai fost chip sa gandesc. A fost freamat, dezlantuire, dezmeticire, invaluire, caldura, iubire. A fost ca un vis al naibii de intens in care, desi ochii-ti sunt inchisi si dormi, simturile si simtirile iti sunt mai treze ca niciodata. Parca se amestecau toate intr-o hora bezmetica, vibranta si necunoscut de placuta. Simteam ca imi cresc urechi si ca mainile-mi sunt ochi. O aglomerare de senzatii caci simturile imi erau provocate din toate partile.

Uluitor a fost momentul in care labirintul s-a incheiat, cand am simtit ca am recapatat controlul si ca am revenit la ce stiam… numai ca a fost inca o sfidare a realului mintii mele, inca o provocare ludica.

Te-am dezorientat de tot? Du-te sa-l cunosti pe Brioc!

Sa n-ai nicio teama ca te pierzi in labirint sau ca te va scoate din zona ta de confort. Inexplicabil, te lasi pe mainile unor oameni pe care nu ii cunosti si ai incredere deplina in ei. Nicio secunda nu m-am simtit deranjata, stingherita. Din contra! M-am simtit mai bine ca oricand, in siguranta, dezmortita, cu puls. Eram eu si tot ce se intampla acolo era pentru mine.


Impresii post-spectacol

***
Cel mai important atribut al spectacolului Brioc este ca, pentru a putea fi inteles, el trebuie experimentat. Brioc, primul spectacol al Companiei de Teatru Labirint, poarta numele celui care dezvolta aceasta metoda in Tara Galilor – Iwan Brioc. Spectacolul este un produs cultural cu valente sociale, dar mai ales cu valente umane, ce creeaza intalniri intre oameni care au ceva de impartasit; un eveniment de schimb profund uman, intre om si contextele in care traieste.

Tehnica performativa a teatrului labirint permite spectatorului sa devina parte dintr-o constructie labirintica, cu un cadru definit si cu o anumita tematica. Scopul este atat entertainment-ul cat si dezvoltarea imaginatiei, inlesnirea retrairii unor sentimente sau crearea altora, la diverse intensitati, activarea sociala a indivizilor, transformarea omului, cu voia lui, intr-un adevarat spectACTor, un spectator erou.

Afla cand au loc urmatoarele spectacole de pe site sau pagina de Facebook a Companiei de Teatru Labirint.

Share on Facebook

Tags: , , , , ,
Posted in FOLCLOR, INPROGRAM, SPECTACOL | No Comments »

January 16, 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*