Odiseea umana 2984

de Gruia Dragomir
ilustratii de Constantin Malmare primite pe TRIMITE CHESTII


O mulțime de capete rotunde și frumoase se strânsese în jurul bătrânului cimpanZeu. Așteptau ordonate și cuminți, fără să scoată un sunet, fără să facă vreo mișcare. Cimpanzeul cu blană grizonată și rară nu se grăbea. Mânca tacticos alune în coajă. La intervale fixe, cimpanZeul repeta ca pentru el: “A fi sau a nu fi. A fi om sau a nu fi maimuță. A fi maimuță sau a nu fi om. Care e întrebarea?” CimpanZeul era atât de bătrân încât nu i se putea spune cu exactitate vârsta, nici chiar de către un expert. De fapt, el era singurul expert. Singurul care știa poveste. Și, dacă aveai răbdare, din când în când o puteai auzi în întregime, în toată înțelepciunea și absurditatea ei. Pe o voce caldă și gravă, cimpanZeul începe:

“Omenirea nu a fost întotdeauna atât de norocoasă.
Cu aproape un secol în urmă, oamenii nu reușeau să dezlege cu ușurință misterele din ei înșiși.
Nici nu puteau să le spună pe nume celor cincizeci și trei de porți ale sufletului.
Religiile de doi bani erau în floare.
Omenirea, neștiutoare în privința adevărurilor care se află în străfundurile fiecărei ființe umane, privea în afară, înainta mereu spre exterior. Ce spera omenirea să afle în înaintarea ei exterioară era cine anume era responsabil de întreaga creație și care era sensul întregii creații.
Omenirea își împingea cercetașii mereu spre exterior, tot mai spre exterior. Până la urmă, i-a aruncat în spațiul cosmic, în marea incoloră și imponderabilă a exteriorității infinite.”

Întotdeauna cimpanZeul începea povestea cu acest citat dintr-o carte dată uitării cu mult timp în urmă (Sirenele de pe Titan, Kurt Vonnegut). De fapt, care fusese arsă împreună cu toate cărțile din toate bibliotecile lumii. Arsă pe DVD-uri, apoi pe minihardisk-uri, micro servere și, într-un final, pe nano stick-uri de memorie care și acum se aflau pe undeva pe sub o piatră, sub o unghie, în crăpătura unui geam. Doar că nu se știa sub care piatră, unghie sau în care crăpătură de geam, pentru că într-o clipă de neatenție, Marele Bibliotecar deschisese fereastra Bibliotecii Omenirii, o încăpere de ¾ , și o rafală de vânt le-a împrăștiat cine știe unde.

“La început, după ce omul s-a ridicat pe două picioare și a numit acest lucru eVoluție, s-a întrebat de ce este atât de diferit de restul viețuitoarelor de pe Pământ. Dar înainte să ajungă la această întrebare, au existat alte 1.076 de întrebări pe care și le-a pus și la care a reușit să-și răspundă inventând pe rând focul, roata, religia. Fiecare nouă invenție i-a făcut pe oameni să privească spre alte orizonturi, spre alte întrebări, iar răspunsurile au fost depozitate, pe rând, într-un loc de preț, un loc care purta numele de tehnologie. În acest timp, celelalte viețuitoare, care cunoșteau răspunsul pe care oamenii îl căutau cu atât de multă disperare, s-au făcut că nu înțeleg, că vorbesc limbi străine urechilor umane și au preferat să privească totul ca pe un spectacol, ca pe o punere în scenă. Asta până când nu au mai înțeles nici ele nimic, dar atunci era prea târziu, pentru că nimeni nu le mai asculta, oricât de mult strigau răspunsul și oricât de mult îi rugau pe oameni să se oprească din căutarea lor fără sens, numită și tehnologie.”

CimpanZeul oftează, face o pauză. Apoi reia:

“Urmează o poveste lungă și complexă, plină de detalii și cruzime. Ați face bine să vă așezați comod, să vă hidratați și să vă înarmați cu răbdare. Un an o să îmbătrâniți aflând odiseea omenirii, de când aceasta s-a ridicat pe două picioare și până în anul 2984.”

Nu este o poveste ușor de ținut minte, dar cimpanZeul nu este un simplu cimpanzeu. Poate că înainte oamenii testau creme de mâini și pastile pentru mătreață pe cimpanzei, bineînțeles, în numele tehnologiei. Dar de această dată, omenirea a avut grijă să-l înzestreze cu răspunsuri, cu memorie și cu o personalitate care să nu plictisească și să nu îmbătrânească, printr-un proces care a fost numit Accident.

După două luni de povestit cronologic, povestea suna așa:

“Pentru că oamenii nu puteau să-și explice viața, au inventat timpul. Dar acest lucru nu a făcut decât să-i îmbătrânească și mai mult. Cu fiecare zi, oră, minut care trecea, ei mureau câte un pic mai mult. Un pic mai repede. Această invenție i-a pus față-n față cu moartea. Un adevăr crud și care i-a speriat într-atât, încât și-au folosit imaginația pentru a inventa lumi dincolo de moarte, divinități care domnesc peste aceste lumi, ficțiuni care i-au dus pe drumuri total greșite. Pentru a nu se mai privi tot timpul în ochi cu moartea, au inventat cultura. După cum o să vedeți și la capitolul 123, peste o lună și jumătate de povestit, oamenii au inventat și un recipient în care să închidă timpul, iar această tehnologie au numit-o: ceas.”

Dar acesta era doar unul dintre scurtele momente în care cimpanZeul se abătea de la felul impersonal și amănunțit în care povestea odiseea omenirii. O să mai revenim la astfel de momente, dar, până atunci, să intrăm un pic în povestea cimpanZeului după trei luni:

“Așa cum v-ați putut da seama până acum, tehnologia omenirii avansează cel mai mult în timpul războaielor pe care aceștia le poartă. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial dezvoltarea tehnologică atinge unul dintre apogeele sale care merită menționate. Armele nucleare, cu un potențial imens de distrugere din cauza fisiunii nucleare sau a fuziunii nucleare își cunosc începutul odată cu descoperirile științifice din anii 1930 făcute în Statele Unite ale Americii, Canada și Marea Britanie. Aceste programe au fost dezvoltate pentru că se credea ca Germania nazistă deținea deja această tehnologie. Iar Germania nazistă demarează programe nucleare pentru că era sigură că Statele Unite și Marea Britanie posedă deja această tehnologie. În luna august a anului 1945 două bombe atomice au fost lansate pe teritoriul Japoniei, punând capăt războiului. La scurt timp după acest lucru, atât Statele Unite, cât și Rusia, dețineau arme atomice foarte puternice. Astfel, începe un nou război tehnologic între aceste mari puteri, numit și Războiul Rece.”

După încă două luni povestea suna în felul următor:

“Anii 2000 încep printr-o ușoară criză a combustibilului fosil. Pentru că dezvoltarea tehnologică este amenințată, toate armele sunt îndreptate înspre resursele cele mai mari de petrol. Dar acesta este doar începutul. Războaie încep în mai toate țările bogate în astfel de resurse, iar tehnologia continuă să avanseze într-o direcție greșită. Este un moment de rătăcire cum nu s-a mai văzut în toată istoria omenirii și totuși oamenii apasă pedala tehnologiei și dezvoltă tot felul de instrumente ciudate și inutile care vor epuiza, în câțiva zeci de ani, resursele de pământuri rare din China și din mai toată lumea – o perioadă cum nu se poate de dramatică.”

Peste încă o zi:

“Oamenii ajung să se închidă în tehnologie ca niște crustacee.” Este, din nou, un moment în care cimpanZeul se abate de la firul impersonal de relatare: “Se pare că oamenii nu au uitat momentul inventării tabletei de ceară, pe care își punctau cu bețișoare gândurile. Doar că acum tabletele par să-i stăpânească pe oameni, ajung să-i definească, să-i caracterizeze, să-i domine. Acestea vin sub diverse denumiri: smartphones, iPad, laptop, touch screen, plasmă, Android etc. O nouă religie începe să se impună sub semnul tehnologiei: internetul. Așa cum o să vedeți în capitolul 3.455, aceasta îi va împinge pe oameni să-și folosească ultimele resurse pentru călătorii extravagante și nimicitoare în scopul expansiunii noii religii de la www (world wide web) la gww (galactic wide web). Din păcate pentru ei, nu vor găsi nici aici răspunsurile pe care le caută de atât de mult timp.”

 

CimpanZeul spune povestea în fața capetelor rotunde și frumoase de aproape un an. Mai sunt doar câteva minute și anul menționat la început, pentru povestirea odiseei umane, e pe punctul de a se încheia.

“Abia după ce oamenii și-au epuziat toate resursele și mijloacele care să le alimenteze prețioasa tehnologie, abia când aceasta devenise total inutilă, abia atunci au descoperit că răspunsul pe care-l căutau nu erau deloc în locurile în care răscoleau. Pentru prima dată în sute de ani, au ridicat privirile din ecrane, din touch screen-uri și plasme golite de baterie, și s-au privit din nou în ochi. S-au privit atât de intens și atât de mult încât s-au văzut pe ei înșiși. Pentru prima dată priveau în interior, înspre natura lor. Acesta a fost punctul de plecare al unei evoluții inverse, nu pe două picioare, pentru că oamenii au renunțat la acesta mijloc de deplasare imediat după colapsul tehnologiei și s-au întors deplasarea pe toate cele patru membre. De această, dată direcția nu mai era spre exterior, spre stele, dincolo de planete, de galaxii, pentru a privi dincolo de marginea universului. Acum își descopereau, pentru prima dată, porțile sufeltului. Dar acum nu mai existau animale cu care să comunice, să le înțeleagă mesajul disperat, să se înțeleagă. Deschideau în interiorul lor poartă după poartă… poartă după poartă… poartă după poartă… poartă după poartă… poartă după poartă… poartă după poartă… poartă după poartă… EROARE 01003… EROARE 01002… EROARE 01001… BATERIE DESCĂRCATĂ! LOW BATTERY! BATERIA BAJA! CONECTAȚI LA CEA MAI APROPIATĂ SURSĂ DE… … … … ”

CimpanZeului i se aprinseră pentru o clipă, în spatele ochilor, niște leduri roșii. Apoi, se stinseseră treptat, iar acesta rămăsese înghețat într-o poziție înțeleaptă, în fața sutelor de manechine din silicon, cu ochi mari, atenți, goi și tăcuți de plastic. Fără nicio mișcare.


Share on Facebook

Tags: , , , , , , , ,
Posted in DE CITIT, FOLCLOR | No Comments »

March 31, 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*