The Unbearable Other

de Madalina Timofte

Artistii: George Anghelescu, Stefan Ungureanu

Curator: Valentina Iancu

George ANGHELESCU, Inner Forum, 2011

Formulata ca o comunicare vizuala, expozitia The Unbearable Other propune construirea identitatii prin raportarea la “celalalt”. Subiectul formal al violentei actelor umane din istoria recenta este ales pentru modularea frontierelor de interpretare, aducand accentuarea grafica a diferentelor dintre Stefan Ungureanu si George Anghelescu care traseaza anatomii personale ale violentei.

Stefan Ungureanu documenteaza fenomenul antropogen ca modalitate de a raporta fizicalitatea formarii Pamantului la actiunea umana, gest violent care isi lasa urmele asupra ‘reliefului’ a posteori creatiei initiale a vietii. Prin texturalizarea suportului si prin desenul-structura, mai mult decat a pune in legatura vizuala  formarea fizica a lumii cu ‘flash-backuri’ contemporane ale agresivitatii umane reflectate in media, artistul reuseste sa transmita in seria de lucrari ‘Battle for Antropogen’ un ‘extra-text’ al memoriei universale care relationeaza permanent cu memoria personala. Continuitatea cronologica este astfel ‘atacata’ si chestionata, manipularea memoriei colective este rezultatul permanentizarii unor imagini revazute la infinit: gestul violent uman de a exista in raport sau in “dez-raport” cu naturalitatea lumii.

Stefan UNGUREANU, Battle for Antropogen, 2011

Daca pentru Stefan Ungureanu agresivitatea este pusa in imagini prin documentare statica, lucrarile lui George Anghelescu aduc scene de violenta decupate, printr-un montaj care releva dinamic actiunea negativa. Desi ludic in alegerea formala a traducerii textului, prin culorile tari aplicate plat in desenul fotografic al figurilor umane, aproprierea de subiect este doar in aparenta lejera. Seria ‘Inner Forum’ apare ca o actiune sociala activa prin care  artistul gestioneaza tabloidizarea actiunii violente relevand o fina analiza culturala: obisnuinta violentei este o forma de agresivitate fata de ce inseamna gestul uman.

Dialogul dintre cei doi ca act de autoincludere, devine un proces de completare, de sudura intre doua personalitati artistice diferite care se ciocnesc pentru a crea o imagine puternica si actuala spre care ar trebui mai des orientata exteriorizarea artistica.

Discursul curatorial este aici marca a gasirii dublului: dubla participare artistica ca act de identificare, dubla semnificatie a titlului (‘The Unbearable Other’ – tensionarea relationarii dintre artisti si impactul intalnirii umane prin violenta), dubla tematizare a “celuilalt” ca mod de raportare si ca autoconfigurare intr-un conflict personal. Valentina Iancu reuseste incorporarea a doua discursuri vizuale diferite intr-o tematica comuna care formeaza ‘caracterul’ fiecaruia intr-un mod accentuat, diferentele care genereaza alienarea nu sunt prezente, ‘the constant struggle’ devine o energie pozitiva de alcatuire. Expozitia este in acest fel articulata ca un studiu concret in accesarea “celuilalt”, lasand o reflectare cu corp artistic sa existe mult timp dupa ce expozitia se va termina.

 

Share on Facebook

Tags: , , , ,
Posted in INPROGRAM, VIZUAL | 1 Comment »

March 8, 2011

One Response to The Unbearable Other

  1. Imagini in Cuvinte | the unbearable other on March 11, 2011 at 00:47

    [...] recenzie despre expoziţia The Unbearable Other – de găsit pe tataia.net [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*