O raită prin cartier

Suzana Dan – The Morning After


Limbaj de cartier. Apucaturi de cartier. Viata de cartier.

“De cartier” inseamna de obicei intre blocuri. E interesant cum atunci cand vorbim despre cartier fara sa speificam literalmente locul, ne referim mai intotdeauna la periferiile muncitoresti si nicidecum la cartierele de vile luxoase sau noile suburbii pentru clasa de mijloc.

Cartierele bucurestene muncitoresti construite in jurul fabricilor si institutiilor, aglomereaza un mix divers de personaje, de la batranii repartizati in locuintele respective, cu un stil de viata linistit si sedentar, la gastile de hip-hoperi, grafferi, punkeri, emo, manelisti, fiecare cu preocuparile si activitatile lor. Fiecare dintre vietile lor are particularitatile ei. De obicei cand vorbim despre viata de cartier tindem insa sa privim preconceput.

Dan Perjovschi – Bucharest worker art loving

Imaginea cartierului bucurestean e conturata de stereotipuri, atat in ceea ce priveste peisajul cat si oamenii ce il populeaza.

Luna aceasta Make a Point a gazduit o expozitie intitulata Privim cartierul. O serie de lucrari exploreaza tocmai stereotipurile care guverneaza perceptia asupra cartierelor muncitoresti. Tema reuneste viziuni foarte diverse materializate pe diferite suporturi, de la fotografie, la panza, instalatii din materiale reciclate, proiectii video sau insemnari cu creta pe asfalt. Viziuni artistice explicite, critice, sugestive. In tot acest amalgam tema este unicul fir rosu.

Lucrarile iau forma unor bucati de oglinda care reflecta o personalitate urbana fragmentata. Bucati de oglinda, de forme si culori diferite ce reflecta cateva sabloane care insotesc notiunea de cartier.

La finalul raitei prin cartierele din mintile catorva artisti contemporani, trecatorul ar trebui sa reconsidere punctul din care se uita inspre cartier, oricare ar fi acela, si sa isi scuture bine lentilele de orice sablon.

Va invitam sa grabiti pasul, portile expozitiei se inchid intr-o saptamana, pe 31 octombrie.

Stefan Ungureanu – Platforma culturala

 

Organizarea expozitiei: Alma Cazacu, Cynthia Canela, Valentina Iancu

Artisti: George Anghelescu, Dana Balaneanu, Alma Cazacu, Nicolae Comanescu, Kuki Constantinescu, Mihail Cosuleţu, Suzana Dan, Adriana Horga, Sebastian Moldovan, Dan Perjovschi, Lea Rasovszky, Ștefan Ungureanu, Simona Vilau, Dan Voinea.

Expozitia face parte dintr-un proiect mai amplu, numit Ma numesc cartier, desfasurat toamna aceasta de Asociatia Culturala Make a Point. Demersul acestui proiect este de a aduce arta si manifestarile culturale in cartier si functioneaza pe doua sensuri – ofera pantelimonezului posibilitatea de a vedea arta contempoana, si in acelasi timp atrage hipsterul pe taramuri neumblate. Mai mult decat atat insa, deschide si incurajeaza discutiile cu privire la cartier, la includerea acestuia pe harta culturala a orasului, atat ca punct de desfasurare cat si ca sursa de inspiratie.

You’ve made your point.

 

Expozitia Privim cartierul se inchide pe 31 octombrie.

Ma numesc cartier mai continua pana la inceputul lui decembrie. Ca sa vedeti ce se mai intampla aruncati un ochi pe site http://makeapoint.ro/point/MaNumescCartier.html

 

Share on Facebook

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in ARTA, INPROGRAM, VIZUAL | 2 Comments »

October 26, 2011

2 Responses to O raită prin cartier

  1. e on October 26, 2011 at 19:16

    unde?

    • admin on October 30, 2011 at 20:19

      unde ce?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*