Golden Flat & Co.

de Valentina Iancu

Ion Barladeanu, Stefan Constantinescu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu & o instalatie de Alexandru Poteca

Curator: Ruxandra Balaci

11.11.2010 – 20.02.2011

Muzeul National de Arta Contemporana

Expozitia Golden Flat & Co. alatura in spatiul MNAC atitudini artistice diverse in fata unui subiect delicat, prezent si neasumat: comunismul. A lua in discutie fenomenul persistentei ceausismelor in postcomunism a devenit o moda a proiectelor curatoriale din ultimii ani si tot mai muti artisti reiau subiectele artei angajate social din „Epoca de aur”

Proiectul Ruxandrei Balaci iese si de data asta din banalul expozitiilor care re-inventeaza/re-contextualizeaza acelasi subiect care treptat isi pierde semnificatiile inainte de-a fi inteles sau macar cunoscut. Expozitia pune intrebari si nu ofera raspunsuri (sau raspunsurile sugerate sunt prea putine comparativ cu importanta intrebarilor). Compunerea tematica pluridisciplinara, din care se remarca, evident, filmele lui Porumboiu si Mungiu, obiectiveaza cliseele materiale si cognitive ale raportarii la comunism din [post]comunism.

Instalatia lui Alexandru Poteca este un demers antropologic de refacere in dezordine a reperelor materiale din spatiul familiar comunist, unde „bronzuirea” pieselor supraliciteaza valorizarea kitsch-ului. Colajele lui Barladeanu ofera una dintre cele mai interesante imagini din expozitie: raportarea omului simplu la imaginarul comunist. Nu detaliez sensurile pe care le-am vazut eu, pentru ca expozitia merita vazuta si inteleasa/analizata de fiecare in parte prin prin prisma propriului background. (V.I.)

Share on Facebook

Tags: , , , , , ,
Posted in INPROGRAM, VIZUAL | No Comments »

November 16, 2010

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*