Mesaj catre posibili cititori

de David Burlacu

Fragmente din acest text au aparut in TATAIA #2 (2010), in articolul “Ma iubeste, nu ma iubeste, ma iubeste… as vrea eu”

Nu stiu sa scriu bine, nu sunt un artist dar pot sa-ti scriu sincer. Tu, posibile cititor poti sa apreciezi sau poti sa dai pagina. Te anunt de pe acum ca nu-ti scriu despre dragoste si nici despre viata. Iti scriu despre singurul lucru pe care-l stiu bine. Iti scriu despre mine

Imi impart zilele cu posibile eterne de cand aveam 14 ani. Am sarit dintr-una intr-alta, am iubit pur, mincinos, dezastruos, pe jumatate si compromitator. Am iubit si mi-ar fi placut sa cred ca de fiecare data a fost diferit. Dar realitatea e alta. Am iubit mereu la fel – cu termen de valabilitate.Am stiut intotdeauna cand n-o sa mai iubesc, cat o sa sufar si cand o sa trec peste. E o matematica morbida pe care o faceam la inceputul fiecarui etern. N-am dat niciodata inapoi, nu m-am ascuns de esecuri dar nici n-am plonjat. Am fost mere un posibil ideal pentru ele, dar niciodata nu m-au convins sa plonjez. Probabil ca asta ma face las. Si probabil ca eticheta mi se cuvine. Dar nu pot sa te iubesc cu totul daca nu ma faci sa plonjez.

La 13 ani copilaria mi s-a terminat cu divortul parintilor. De atunci nu m-am mai descis fata de nimeni. N-am mai varsat o lacrima, pentru ca nicio situatia de atunci nu mi s-a parut s-o cinstesc la fel. Imi consider lacrimile foarte pretioase. La 13 ani am deventi un adolescent cinic.

La 14 ani am iubit pentru prima oara. Am lasat-o sa ma distruga si sa ma reinventeze pentru ca nu eram in stare sa ma apar. Nu aveam moftul de plasa de siguranta. Nu m-am simtit niciodata comfortabil cu acel etern desi era primul, si trebuia sa il simt ca ultimul etern, n-am fost in stare sa o fac. N-am reusit sa-mi pierd capul si n-am reusit sa scap de matematica morbida care m-a urmarit de atunci in fiecare relatie.

Nu pot spune ca am avut parte de multe clipe unice dar intotdeauna am tratat fiecare etern cu profunzime si cu o dorinta de a intelege. Nu vroiam neaparat sa combat matematica, vroiam doar sa inteleg de ce trebuia sa se termine. Faceam asta in timp ce le spuneam ca le iubesc. Pentru ca le iubeam, dar stiam ca n-o sa le mai iubesc. Asta a nascut o gramada de frustrari in viitor si o gramada de nopti nedormite incercand sa deslusesc misterul formulei, sa desfac formula si sa ii gasesc defecte. Vroiam sa fac asta pentru ca vroiam sa cred in etern. Vedeam sfarsitul ca o frana care nu ma lasa sa plonjez. Am vrut sa iubesc pentru totdeauna de fiecare data. Insa mereu am avut un antagonist. Asta am facut de fiecare data. Asta a fost blestemul cu care imi intampinam fiecare etern,

De la 14 ani am fost singur 6 luni cumulat. Mereu in cautarea urmatorului etern. Mereu intampinat de esec. Mereu fiind eu de vina.

Incerc sa nu abstractizez. Pur si simplu, stiam cand o sa se termine si chestia asta imi omora orice dorinta de a visa, ma transforma intr-un cinic. Jucaus, carismatic, inteligent, apreciat, dar mereu cinic.

Am facut compromisuri mereu. Am ascuns defectele lor, si le-am inlocuit cu proiectiile mele. Imi construiam din fiecare un model de femeie care era distrus de fiecare data de ele. Simteam ca le inselam pentru ca le vedeam diferit. Matematica m-a impins sa fac asta.

Am decis sa scriu acum despre asta pentru ca dupa 8 ani, matematica a dat in sfarsit gres. Formula a fost distusa de o pereche de ochi albastri si de cateva cuvinte aruncate in spatiul virtual. Si acum ma mira faptul ca blestemul meu a fost distrus cu atata gratie si naturalete intr-un spatiu atat de banal. Povestea mea s-a decis sa fie cu final fericit. Mi-am gasit adevaratul etern. Ti se pare banal? Esti un idiot. Uita ce-ai citit si da pagina. Ti se pare ca te inspira povestea mea? Esti un idiot. Da pagina.

Fiecare om are povestea lui. Insa un singur lucru l-am gasit general valabil – matematica. Fii sincer cu tine si accepta-mi blestemul. Aplica-ti formula si asteapta sa-ti dea gres. Si in momentul in care a dat gres, lupta! Tine de eternul ala cu toata fiinta ta. Sacrifica-te, daruieste-te, preda-te si bucura-te ca esti unul dintre norocosi. Dar nu uita sa lupti, pentru ca faptul ca ti-a dat gres formla nu-ti garanteaza un etern. Iti spune doar ca exista. Nu ti-l ofera pe un platou ca tu sa te bucuri de el ca de o masa copioasa. Eternul cere timp, energie, sacrificiu, speranta dar in primul rand cere sinceritate. Nu multa lume e in stare sa lupte pentru fericire. Prea putini mai sunt in stare sa se sacrifice pentru un bine in doi. Asa ca sa nu te mire daca dai gres. Inseamna ca nu ai luptat destul, ca nu ti-a pasat cu adevarat. Nu-ti plange de mila, n-a mers pentru ca lenesii nu castiga niciodata.

Share on Facebook

Tags: , , , , , , ,
Posted in TEXT | 1 Comment »

November 14, 2010

One Response to Mesaj catre posibili cititori

  1. love fool | blog.views on May 4, 2011 at 19:56

    [...] multă vreme am scris asta cu o convingere patologică. Sunt periculoase convingerile astea pentru că e greu să scapi de ele [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*