Ich Clown

de Valentina Iancu

Trafalgar Square, august 2009

Nu ploua, dar caldura e umeda. Facem slalom printre porumbei spre National Gallery. Am noroc cand trec prin piete pline de porumbei: aproape de fiecare data port camasa alba si pe umarul stang ma accesorizez cu excremente. Si acum un porumbel e pe faza, ma opresc injurand sa ma sterg. Oricum pata ramane, dar cu putin Touch acopar mirosul. Un clown, razand, imi intinde un balon.

„Si, merge?”, il intreaba Irina.

„Depinde de loc si zile, aici ar merge excelent. Dar nu prea ne lasa sa stam aici”, raspunde clown-ul.

Discutia continua. Dupa ce ne despartim o intreb de unde a stiut ca e roman.

„Pai n-ai vazut ma ca nu era negru? Ce putea sa fie?”. No comment.

MNAC, noiembrie 2010

Auditorium-ul e full. Sfat: cand mergeti sa vedeti piesa incecati sa ajungeti devreme si inghesuiti-va pe locurile din fata. Nici macar un gat de girafa nu faciliteaza o vedere panoramica din ultimele randuri!

Pe scena, Adi (Sorin Poama) incepe sa-si spuna povestea de artist nascut in Est. E amuzant si trist. Este comun tanarului de 25-30 de ani cu inclinatii artistice, desi se incrie doar partial intr-o tipologie urbana. N-are job, locuieste cu chirie, iubita l-a parasit, nu are planuri de viitor fiind modelul anti-corporatistului intelectual care ingrosa randurile somerilor in orice stat incapabil sa sustina practica unor meserii neproductive. Alaturi de doi prieteni, Dragos (Alex Potocean) si William/ Vasile (Andrei Serban), hotaraste sa plece la Berlin in vacanta de vara, „sa se distreze si sa faca banisori.” Dragos, student in Cluj la medicina (pe care incearca s-o schimbe cu Constructii la Bucuresti), prins intr-o relatie si dependent de parinti renunta la plan, lasandu-i pe Adi si William singuri in Berlin. Punctul culminant al piesei consta in conturarea conflictului dintre doua personalitati diferite: William un rom asimilat din Bacau, obisnuit cu munca de orice fel (sau micile invarteli care sa-i asigure subzistenta) si Adi, artistul boem si dornic de experiente noi. Pretexul conflictului sunt banii, pe care William refuza sa-i imparta. Pana aici povestesc: vedeti piesa!

Doar „bile albe” pentru Ich Clown

Recomand oricui, indiferent de varsta sa vada Ich Clown. Relevanta datorita demersului antropologic si sociologic, piesa se construieste ca o micro-analiza a societatii romanesti actuale. Prin discursuri simple si interpretari dezbracate de excesele obisnuite (sau obosite?) ale teatralitatii, spectacolul de teatru devine un spectacol de viata.

Interventia teatrului in spatiul muzeal confera experienta inedita a posibilitatii de-a privi/primi arta contemporana, prin mijloace de expresie diferita.

Demersul Verei Ion initiat prin Ich Clown este unul de lunga durata, cercetarea va fi continuata printr-un workshop „de adunat povesti”. Detaliile despre workshop sunt anuntate la sfarsitul fiecarei reprezentatii. (V.I.)

ICH CLOWN

- de Sorin Poama si Vera Ion -

Tanga project/Ofensiva generozitatii

http://ichclown.wordpress.com/

Regia: Vera Ion
Cu: Sorin Poama, Andrei Serban, Alex Potocean, Ilinca Harnut, Iulia Verdes, Vera Ion
Participare video: Victoria Cocias
Scenografie/Multimedia/Costume: Andrei Ionita, Tania Cucoreanu, Antonela Vulpe

Share on Facebook

Tags: , , , , , , , , ,
Posted in INPROGRAM, SPECTACOL | 2 Comments »

November 16, 2010

2 Responses to Ich Clown

  1. ich clown feeds « Ich Clown on December 6, 2010 at 13:58

    [...] pe http://www.tataia.net/spectacol/ich-clown/) LikeBe the first to like this [...]

  2. atelier « scriedespretine on March 1, 2011 at 01:16

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*