Turnul de arta

Un stol de cocori, o ceată de bufnițe, o bibliotecă, niște scafandri, niște cetățeni semi-adormiți, un avion de hârtie, o perdea verde, sunt printre proiectele propuse să fie pictate pe vârful Turnului de apă și artă din Pantelimon. Bucureștenii sunt așteptați, începând din 7 octombrie, să-și aleagă pictura preferată, prin vot.

În urmă cu o săptămână s-a încheiat etapa de înscriere în concurs a lucrărilor pentru turn. Make a Point a selectat 12 lucrări din totalul de 45 propuse și le supune acum votului popular. Finaliștii sunt următorii:
-       David Emilian Petrut, 21 ani, din Câmpulung Muscel, cu lucrarea Cocorii mesageri;
-       Ileana Oancea, 35 ani, București, cu lucrarea Bufnițe;
-       Traian Despoiu, 26 ani, București, cu lucrarea Art totem;
-       Evelin Bundur, 22 ani, București, cu lucrarea Afară;
-       Mădălina Pavel, 27 ani, București, cu lcurarea Mașina de tocat vise;
-       Laura Floriana Dumitrescu, 24 ani, București, cu lucrarea Însetați;
-       Oana Lohan, 43 ani, Arad, cu lucrarea Pentru Dan;
-       Teodora Anton, 29 ani, Ciudad de Mexico, cu lucrarea Metro;
-       Carmen Nistor, 39 ani, București, cu lucrarea Biblioteca de cartier;
-       Ioana Lupașcu, 23 ani, Bacău, cu lucrarea Izvor de munte;
-       Daniel Georges, 35 ani, Beirut, cu lucrarea Perdeaua Verde;
-       Lelia Spineanu, 38 ani, București  cu lucrarea Joy.

Pe site-ul Make a Point (http://makeapoint.ro/point/voteaza-turnul-de-apa.php) se găsesc toate lucrările, inclusiv proiecțiile lor pe turn, se pot citi explicațiile autorilor și se poate vota pictura preferată. Campania de vot se va încheia la 25 octombrie, iar lucrarea care strânge cel mai mare număr de voturi va fi realizată pe turn, de o echipă de alpiniști utilitari.

Filmele de joi, din luna Turnului de apă și artă

În luna în care așteptăm voturile bucureștenilor, Make a Point face cinste, ca în fiecare joi, cu câte un film tematic. Am selectat spre proiecţie patru filme preocupate de reciclare în feluri diferite:
-       Les Glaneurs et la glaneuse (Culegătorii şi culegătoarea, 2000, regie Agnès Varda) urmăreşte o serie de personaje care, din raţiuni diferite, aleg să se hrănească cu resturi alimentare comestibile pe care populaţia indiferentă le-ar fi irosit altfel;
-       Flaming Creatures şi Normal Love, ambele realizate de Jack Smith în 1963, sunt filmate pe peliculă expirată, care altfel ar fi ajuns tot la coşul de gunoi;
-       Zhantai (Platforma, 2000, regie Jia Zhang-ke) surprinde o trupă de teatru ambulantă în traiectoria sa dinspre finalul deceniului al optulea până la mijlocul celui al nouălea, reflectând prin intermediul preocupărilor membrilor acesteia nu doar influenţele occidentale din ce în ce mai accentuate asupra societăţii chineze a epocii, ci şi obiceiurile la care localnicii par că nu vor renunţa niciodată.

***
Iată câteva dintre explicațiile autorilor lucrărilor finaliste:

Teodora AntonMetroCu această lucrare vreau să reamintesc că viața înseamnă mai mult decât ciclul trezit-mers la muncă (prins în trafic sau înghesuit într-un mijloc de transport) – 10 ore de lucru-întoarcerea acasă-TV-dormit-trezit…., că fiecare dintre noi suntem persoane unice și independente, nu scalvii capitalismului și globalizării.”

Carmen Nistor – Biblioteca de cartierSă ridicăm cărțile în slavi! Biblioteca ta de cartier este acum în locul pe care îl merită, adică la înălțime.”

Oana Lohan – Pentru DanDan a fost împuscat pe 23 decembrie 1989. Împreună cu doi prieteni am plecat să-i căutăm pe doi doctori pe care îi cunoșteam ca să putem intra în spital. Doctorii se aflau în Pantelimon, vis-a-vis de Turnul de Apă de la Postăvărie. Înaintam cu dificultate cu mașina, erau posturi de control foarte dese. La un moment dat le-am explicat unor oameni care făceau controlul de ce eram grăbiți și atunci ne-au dat parola pentru Șoseaua Pantelimon. Parola era « pară ».
Dan avea 21 de ani, era student la aeronave, era înalt și făcea cele mai bune clătite pe care le-am mâncat vreodată. Eram ca frații. Dan iubea avioanele și făcea niște super aeromodele captive. În București, în cartierul Berceni, exista o stradă care îi poartă numele. Pe 23 decembrie 2009, când s-au împlinit 20 de ani de la moartea lui ne-am adunat opt oameni și am lansat câteva sute de avioane făcute din hârtie colorată de pe cele două blocuri aflate pe strada ce-i poartă numele. Uitasem cum se fac avioanele de hârtie, am reînvățat și m-am hotarât să desenez fiecare etapă a construcției ca să nu mai uit. E cel mai simplu model de avion de hârtie care există și i-l dedic lui Dan.

***

Despre Make a Point și proiectul Turnul de apă și artă

Turnul de apă al Postăvăriei Române, o construcție ridicată în anii de glorie și industrializare ai comunismului, va constitui un reper pentru cartierul Pantelimon, începând din decembrie 2012. În jurul turnului va fi montată o scară în spirală, care va facilita accesul vizitatorilor la o panoramă a orașului de la 30 de metri înălțime, iar bazinul din vârful turnului va fi pictat în urma unui concurs de proiecte, jurizat chiar de locuitorii cartierului.
Inaugurarea oficială a noului turn de apă și artă va avea loc în noaptea de Revelion dintre anii 2012-2013. Finanțatorul principal al proiectului este ING Romania.

Make a Point este o Asociație culturală înființată în anul 2009 de către trei oameni de artă: criticul de film Viorica Bucur, regizorul de film documentar Mădălina Roșca și artistul visual Alma Cazacu.
Asociația organizează expoziții, spectacole, proiecții de film, workshopuri și este un spațiu dedicat expunerii de lucrări și mesaje ale creatorilor contemporani într-un loc aparent inaccesibil artei: o fostă hală a Postăvăriei Române. Anul acesta, Make a Point a câștigat Premiul al II-lea pentru Cultura la Gala Societății Civile.


Share on Facebook

Posted in ARTA, FOLCLOR | No Comments »

October 8, 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*