Momente dilatate: Vulnerabilii cautatori de liniste

de Alina Cretu, ilustratie Irina Bernaz
primite pe TRIMITE CHESTII

Citisem undeva ca daca te simti incomod atunci cand esti singur atunci compania nu e placuta. Adica tu, fata in fata cu tine, vrei sa scoti un tu din ecuatie, sa ramai doar cu unul si eventual, sa mai adaugi alte persoane, ca sa te poti evita cat mai abil. Adica doi de tu, in liniste, te apasa.

Liniste e cand iti asculti respiratia si iti rozi unghiile fara teama de a nu incomoda pe cineva (ceea ce ei numesc obicei inestetic sau care incomodeaza vizual dar care pentru tine inseamna urmatoarea respiratie sau ratiunea organica de a trai). Liniste e cand iti arunci ciorapii oriunde si nu te deranjeaza daca ei se deplaseaza sub pat si acolo raman pentru urmatoarele luni, urmatorii ani. Ai intelegere pentru ciorapii tai, ca doar sunt ai tai. Nu iti pui intrebari cum se deplaseaza sau in temeiul carei ratiuni.

Liniste este cand esti expus, dar fara sa te torni intr-o forma concreta, cu toate vulnerabilitatile, la vedere.

Esti vulnerabil cand stai in apa tacuta din cada – esti expus la gandurile celor care nu pot intelege ce cauti de fapt acolo – te cauti si ei te ameninta ca daca nu eliberezi camera de baie imediat, supusi fiind ei nevoilor lor biologice presante – imagineaza creaturi lucioase care sa te mestece lent, astfel incat ei sa se desfete cu suferinta ta.

Esti vulnerabil atunci cand iubesti pentru ca te oferi neconditionat dar esti primit numai daca te supui unor conditii. Sau esti primit, pur si simplu, a-conditionat, dar ti se impun conditii pe parcurs.

Cand incerci sa imbraci in cuvinte ceva care se zbate in tine si aproape ca ramai fara suflu daca nu impartasesti dar nicio fiinta nu are urechile sau/ si sufletul disponibile sa te recepteze, atunci esti in pericol de moarte – sau cel putin de suferinta cumplita. Esti vulnerabil fata in fata cu ignorantii.

Esti in pericol sa te pierzi cu totul cand casa e goala si vrei sa o umpli cu vise dar toti ceilalti dorm, consumand din propriul somn si tu nu ai niciun vis si esti macinat de nevoia de a avea vise sau visuri – oare ce sa alegi?

Se intampla uneori sa vrei sa gasesti liniste mai ales acolo nu este. Asa esti tu, te poti regasi doar in liniste – si nu faci decat sa faci ecou intr-o camera goala pana la refuz de fiinte miscatoare.

Frigiderul sta bine la locul lui; sa nu iti cauti linistea in el.

Esti in pericol sa te inghita, sa te manance altii cu totul atunci cand tu nu te mai suporti, nu te mai inghiti pe tine.

Daca servesti masa de pranz si mananci direct din pungile de cumparaturi, direct din ambalaje, cu toate preturile de supermarket puse intentionat la vedere, atunci consumismul societatii te consuma, se preocupa de vulnerabilitatile tale subtile si le inlocuieste cu lucruri lucioase, din care se confectioneaza oameni falsi in serie, care nu mai cauta liniste, care au nevoie de zgomot ca sa nu isi mai auda gandurile, ganduri care de altfel construiesc oameni autentici, capabili sa vietuiasca in liniste, care cauta linistea si isi perpetueaza specia vulnerabila de vulnerabili cautatori de liniste – in liniste.

Vulnerabilii.

Share on Facebook

Posted in FOLCLOR | No Comments »

December 1, 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*