N-am spus asta nimanui dar…

de Marius Armasu

Textul si colajele au fost create in timpul atelierului Moses Stories, parte a proiectului Varsta 4, proiect de arta comunitara, desfasurat de tangaProject impreuna cu rezidentii caminului de persoane varstnice Moses Rosen.

Moses Stories este o arhiva performativa de povesti personale ale rezidentilor caminului, dezvoltata pe teme si subiecte care pornesc de la experienta de viata a fiecaruia dintre ei.


N-am spus asta nimanui dar…

1. Sunt copil si mi-e frica de intuneric.

2. Sunt copil si mi-e frica de injectii.

3. Sunt copil si am pofta sa mananc floricele.

Am 16 ani si nu vreau sa mai merg la scoala. Nu stiu de ce. Merg la filme si ma plimb toata ziua.

Imi place sa mananc friptura.

Imi place mult sa merg pe jos.

Odata am mers pe jos 18 km dus-intors, de la Rimnicu Vilcea la Calimanesti.

Mama imi zice sa ma duc zilnic la scoala. Eu ii promit, dar stiu ca n-o sa ma pot tine de promisiune. A zis ca o sa ne ducem la doctor. Eu n-am nimic impotriva.

Am inceput sa fac un tratament. Doctorita m-a intrebat: te simti bine? Eu am lesinat. M-am trezit pe pat in salon.

In continuare lipsesc de la scoala.

Cum necum, am terminat liceul. Ma angajez necalificat la un atelier. Aici nu prea lipsesc.

Au trecut 10 luni si trebuie sa ma ia in armata.

Sunt in armata de mai mult timp, la Tirgu Jiu. Imi place viata ordonata de aici. M-au tuns gradul 1, aproape chel. Sunt planton in dormitor si fac foarte multe garzi. Odata am descarcat arma aproape de iesirea din garda. Comandantul garzii m-a mustruluit. S-a speriat pentru ca nu putea sa justifice cartusele pierdute. Sunt mirat ca nu am primit nicio pedeapsa.

Singura mea reusita de aici e ca am putut sa arunc cu grenada.

Sunt pe un camp de langa unitate. Tin grenada in mana dreapta. Simt ca ma trece un fior, dar ma imbarbateaza cuvintele instructorului. O arunc si vad cum explodeaza.

In timp ce toata lumea incearca sa obtina cat mai multe bilete de voie, eu nu am cerut nici macar unul. Cred ca nici nu mi-ar da voie.

Acum sunt angajat la I.U.C.F. linga Rm. Vilcea. Sunt frezor si incep iar sa lipsesc. Nu stiu de ce. Periodic sunt zile in care nu pot sa merg la serviciu. Umblu de colo-colo si nu-mi face nicio placere. Nu stiu de ce fac toate astea.

Mi-au desfacut contractul de munca. Ma internez din nou la psihiatrie.

Am iesit din spital si ma inscriu la alt curs de calificare la Sibiu.

Incep un nou tratament. Din pacate sunt si efecte secundare. Am miscari dezordonate ale fetei, limbii si dintilor. Imi string limba intre dinti.

Ca sa nu mai pendulez intre serviciul de care nu ma pot tine, si tratament, imi doresc sa ma pensionez.

Am 26 de ani si am reusit sa ma pensionez pe caz de boala. Sunt bucuros pentru ca o sa am atat de mult timp liber.

Au trecut 2 ani. Ma simt inutil. Alterneaza perioade in care ma simt bine cu altele in care ma simt agitat. Stau degeaba si astept pensia. Altii reusesc sa faca cate ceva. Eu nu. Mama imi zice sa fiu multumit pentru ca putea sa fie si mai rau. Din cand in cand ma internez pentru tratament. Am o mare nemultumire fata de medicii psihiatri. Nu ma simt intotdeauna bine in urma tratamentului. Odata mi-au intepenit picioarele in mijlocul strazii. Noroc ca nu era o strada circulata. Cam un minut am stat intepenit. M-am intors la spital si am aflat ca tot eu sunt de vina. Trebuia sa mai iau o pastila, dar nimeni nu-mi spusese nimic, se presupunea ca eu stiu asta. De fiecare data cand am o plangere legata de tratament, mi se da de inteles ca n-am de ales, ca „trebuie” sa iau pastilele chiar daca imi fac rau. Eu nu am fost niciodata multumit cu acest „trebuie”.

De fiecare data cand merg la doctor am impresia ca ei nu vad in fata lor un om, ci un numar de pastile. Majoritatea doctorilor mi se par indiferenti si apatici. Nu ma intreaba daca ma simt intr-adevar bine. Am intalnit un singur medic care a inteles ca sunt un om si care ma intreaba cum ma simt si asculta ce am de spus. Cu timpul mi-am dat seama ca doctorii au o deformare profesionala. E un mediu dificil si greu de suportat, si am inteles ca era normal sa fiu pentru ei doar un pacient in plus.

Din cand in cand sunt chemat la Medicina Muncii. Ma intreaba daca ma simt mai bine si daca pot sa lucrez. Intalnirile astea ma rascolesc pentru ca stiu ca nu-mi pot gasi de lucru. Chiar daca sunt mai linistit fata de altii, nu-mi pot gasi un rost.

Am implinit 44 de ani si ma internez impreuna cu mama la Caminul Rosen.

Am luat decizia asta pentru ca mama s-a imbolnavit. Am stat tot timpul acasa cu ea, dar acum nu se mai poate descurca.

Sunt in camin de 10 ani. Daca nu era mama, nu as fi venit aici. Nu am vrut sa raman acasa. Nu-mi pot imagina cum ar fi fost, daca nu veneam aici. Am hotarat amandoi ca e mai bine asa. Poate ca nu e normal sa stai asa, pana la o varsta inaintata cu mama.

Probabil ca am simtit o dependenta fata de mama si nu am putut sa-mi fac o viata a mea. Cine stie. Eu cred ca daca nu era ea as fi fost mult mai rau. As fi stat singur si as fi fost foarte rau.

Cred ca viata de aici ma face mai uman. Cand vad ce probleme au ceilalti, mai uit de necazurile mele. Daca as sta acasa, m-as gandi numai la mine. As fi mai egoist.

Acum, dupa atatia ani, imi dau seama ca si eu am facut greseli. M-am complacut intr-o stare de inutilitate. Am dat vina pe altii, fara sa-mi dau seama ca eu am o problema reala, pe care n-o pot rezolva.

Nu e vine mea. Probabil asa m-am nascut.

Share on Facebook

Tags: , , , , , ,
Posted in FOLCLOR, TEXT, VIZUAL | No Comments »

November 15, 2010

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*