Nea Costi, instalatorul

de Eva Lendvay (Szemler)

Textul si colajele au fost create in timpul atelierului Moses Stories, parte a proiectului Varsta 4, proiect de arta comunitara, desfasurat de tangaProject impreuna cu rezidentii caminului de persoane varstnice Moses Rosen.

Moses Stories este o arhiva performativa de povesti personale ale rezidentilor caminului, dezvoltata pe teme si subiecte care pornesc de la experienta de viata a fiecaruia dintre ei.

Am trecut de 50 de ani si sunt singura.

Stau intr-o casa noua. E harmalaie inca, si o camera trebuie zugravita. Casa e intr-o stare precara, proprietarii stiau ca o sa vanda si n-au mai investit.

Am nevoie de un instalator! O prietena se ofera sa ma ajute, imi trimite pe cineva.

Si asa apare nea Costi! E un tip peste 50 de ani, pensionar cred, cu o mutra absolut stupida. Si mosmondeste pe aici zile intregi, repara, pune la punct… E util si trebuie sa recurg la el, sa-l platesc si sa-i ofer cafea… Si fumeaza pe aici, peste tot… si tot ce vrei! Si eu batai de colo colo, ca nu-mi place de el in niciun fel si cu niciun chip! Are niste priviri onctuase… Eu il simt ca si-a pus gand cu mine.

Situatia clasica: instalator – femeie singura da intr-o singura directie: omul incearca pana la urma… Asta e si vaduv! Abia astept, batai de colo colo ca sa scap de el, sa termine odata!

“- Nea Costi mai ai mult? Nea Costi trebuie sa termini mai repede, o sa plec intr-o delegatie!”

Degeaba il tot mint eu, el lungeste treaba, se vede ca lungeste treaba!

Ma enerveaza si vorbesc cu prietena mea:

“- Bai, ce fac cu asta ? Ca nu mai termina de lucru !!!

- Ei, asa e el, mai lent…dar la tine cum a mers, n-a incercat…?”

Simt cum ma cuprinde asa o rusine din asta…cum poate aceasta prietena, onorabila doamna, sa presupuna despre mine, ca eu as ceda insistentelor lui si ca intr-un fel sau altul s-ar putea crea vreo intimitate intre mine si nenorocitul asta! Chel! Urat! Cu nasul rosu! Si care se si vede ca trage la masea! Mi-e atat de rusine! Intr-o zi mi-a zis:

“- Mie-mi plac ciorbele, sunt un ciorbagiu!”

Du-te dracului cu ciorba ta cu tot! Am simtit eu ca el tot bate dinainte ca sa-i pregatesc ciorba… si pe urma intram in pat, nu-i asa? Ca asta era in ochii lui absolut scarbosi si libidinosi. Nici nu vreau sa mai aud cuvantul ciorba. Unde am ajuns domnule?! Ca sunt singura si peste 50 si prada tuturor nenorocitilor si tuturor golanilor din astia batrani si scarbosi. Am asa o senzatie puternica de rusine. De acum ce-o sa ma fac cand o sa am nevoie de ceva? Va trebui sa apelez la acesti indivizi, care sunt toti cam de aceeasi teapa si voi avea parte de-acum inainte incontinuu de umilinti din acestea si de rusini de felul acesta!

Prietena mea imi povesteste ca si la ea a incercat. Zic:

“- Si tu ce-ai facut?

- I-am dat un sut si l-am dat afara

- Si mi l-ai trimis mie!!!

- Pai, erai stramtorata, aveai nevoie repede si asta e disponibil oricand!”

Ma gandesc la perspectivele pentru viata mea de acum inainte. Mi se par sumbre. Viata mea de femeie imbatranind si fiind expusa tot timpul la situatii de felul acesta… Singura si imbatranind! Mi-e rusine, asa de rusine!

Share on Facebook

Tags: , , , , , , , , ,
Posted in FOLCLOR, TEXT, VIZUAL | No Comments »

November 15, 2010

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*