Mircea Nicolae

castigatorul premiului special al Future Generation Art Prize
de Lidia Neagu
, photo pinchukartcentre.org

Artistul Mircea Nicolae (30 ani) a castigat la sfarstitul saptamanii trecute Premiul Special al Future Generation Art Prize oferit de PinchukArtCentre din Kiev, care consta intr-un grant de 20.000 de dolari pe care ii va cheltui anul viitor in cadrul unui program de rezidenta.

PinchukArtCentre a fost infintat anul trecut si este detinut de miliardarul ucrainian Victor Pinchuk. De la deschidere au mai expus, printre altii, Damien Hirst, Jeff Koons şi Sir Paul McCartney.

Mircea a expus la centru o reproducere la scara a chioscurilor din Bucuresti, construite incepand cu anul 1986 si pana la cele moderne, pe care le vedem in fiecare zi pe strada. Toate astea combinate cu un film de 55 de minute despre evolutia familiei sale, dar si a societatii romanesti. Robert Storr, membru al juriului, afirma despre Mircea Nicolae, ca “spune o poveste cu multe straturi despre formarea si destramarea familiei sale in contextul formarii si destramarii socialismului in Romania dupa cel de-al doilea razboi mondial”. Storr continua si spune: “Folosind material documentar de film, snapshot-uri, fotografie de arhitectura, pantofii mamei sale si poze si modele de chioscuri cu design modern specifice tarii sale, ne ofera o imagine emotionanta si critica, dar si simboluri ale incursiunii sale in viata, in istoria personala si in cea politica”.

In competitia din acest an s-au inscris 6.000 de artisti din toata lumea, din care juriul, format din curatori internationali, a selectat 21 de artisti din 19 tari. Mircea Nicolae a fost singurul participant roman, iar castigatorul premiului principal a fost brazilianca Cinthia Marcelle, care a luat acasa 60.000 de dolari, plus alti 40.000 de dolari pentru crearea de noi opere.

Din juriu au facut parte Daniel Birnbaum (Suedia), directorul Muzeului de artă modernă din Stockholm şi curatorul bienalei de la Veneţia în 2009, curatorul, criticul de artă şi profesorul Okwui Enwezor (Nigeria/ SUA), curatoarea Yuko Hasegawa (Japonia), curatorul şi criticul Ivo Mesquita (Brazilia), Eckhard Schneider (Germania), directorul general al PinchukArtCentre, Robert Storr (USA), curatorul Bienalei de la Veneţia în 2007, pictor, critic şi profesor, şi Ai Weiwei (China), artist, curator, designer arhitectural – consultant artistic în proiectul Stadionului Naţional din Beijing.

Expozitia a fost deschisa la 29 octombrie si se va incheia la 9 ianuarie. Pana atunci oricine poate vota pe site-ul centrului artistul castigator pentru Premiul Publicului.
Mircea Nicolae a absolvit, în anul 2002, Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, cu lucrarea de diplomă “Casa Poporului sau lumea care nu reuşeşte să existe”, coordonată de Andrei Cornea. De asemenea, a mai obţinut un masterat la Institutul de Arhitectură “Ion Mincu” şi a început un doctorat la Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii, cu lucrarea “Demolarea ca model cultural în oraşul Bucureşti, sec. XIX şi XX”.

Share on Facebook

Tags: , , , , , , , , , ,
Posted in ARTA, FOLCLOR, VIZUAL | 2 Comments »

December 14, 2010

2 Responses to Mircea Nicolae

  1. andreea on December 15, 2010 at 08:41

    pinchuk art center a fost deschis cu 4 ani in urma si a avut foarte multe expozitii. de curand se laudau p site ca au atins 1 milion de vizitatori.
    anyhow, primul articol pe care il remarc in mod deosebit in tataia. bun!

  2. [...] Artistul roman Mircea Nicolae a castigat Premiul Special al Future Generation Art Prize oferit de PinchukArtCentre din Kiev, potrivit tataia.net [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*