I.FEEL contest


I.feeI Contest isi propune sa premieze cele mai interesante propuneri de instalatii senzoriale concepute pentru spatii tranzitorii (metrou, aeroport, supermarket etc).

I.feeI Contest este deschis tuturor studentilor, absolventilor unei facultati de arte vizuale, arhitectura, automatica, robotica, muzica din Romania si U.E. cat si oricarui individ creativ dornic sa experimenteze cu noi mijloace de expresie!

CONCEPT

In ultimii 25 de ani, oamenii au suferit schimbari dramatice ale perceptiei asupra timpului, spatiului, problemelor, identitatii.

Abundenta informatiilor si viteza nemaiintalnita de procesare a informatiei au condus la modificari majore ale comportamentului uman.

Ca rezultat al nivelului mare de inter-conectivitate, oamenii isi desfasoara activitatea in medii mai riscante, bazandu-se pe mecanisme de incredere.

Supermodernitatea, asa cum a fost definita de Marc Augé, a nascut o serie de spatii tranzitorii, spatii temporare si efemere ale solitudinii.

Non-spatiile au o importanta majora in prezent -> nu exista identitate sau relationare: doar solitudine si similaritate.

Aeroporturile, spre exemplu, sunt hub-uri fascinante ale diversitatii umane; ca porti de tranzitie intre material si imaterial, sunt spatii puternic incarcate emotional; arhitectura insa tinde sa ascunda acest aspect printr-o decorare impersonala si forme industriale.

Rutina zilnica, cum ar fi drumul spre locul de munca poate fi imbunatatita senzorial prin instalarea de opere de arta care sa creeze emotie si sa intrerupa astfel monotonia ciclului zilnic, dupa schema: prima impresie: cresterea excitarii prin noutate -> ultilizarea prin mediere: activitate ->  raspuns afectiv: rezonanta estetica si emotionala care provoaca sentimente si amintiri -> proces reflexiv -> o noua perceptie asupra SINELUI si SPATIULUI.

Prin procesul de descoperire sunt create memorii -> tranzitia devine astfel o experienta emotionala.

Implicarea intensa conduce deseori la un inalt sentiment de constientizare si personificare, ceea ce conduce spre un nou sentiment al identitatii.

Astfel, pastrand rutina zilnica, dar crescand implicarea prin interventii de natura estetica, putem explora relatia hibrida dintre spatiu si imaginarul vizual, auz sau miros => un nou set de practici artistice care pot influenta comportamentul uman.

PREMII

Cele mai bune 5 propuneri vor fi expuse in galeria de arta contemporana Art Yourself
Marele Premiu: o expozitie personala in galeria Art Yourself si editarea unui catalog personal

CALENDARUL CONCURSULUI

25 octombrie – 18 noiembrie: depunerea candidaturilor
21 – 25 noiembrie: jurizare
28 noiembrie: anuntarea castigatorilor

PARTICIPARE

Pentru inscriere in concurs trebuie sa trimiteti pe adresa de e-mail ifeel@artyourself.ro, pana la 18 noiembrie 2011 (inclusiv):
- formularul de inscriere completat (poate fi descarcat la http://issuu.com/artyourself/docs/fisa_de_inscriere#download
- cinci fotografii ale instalatiei propuse

JURIU

Tiberiu Alexa, Directorul Muzeului Judetean de Arta Centrul Artistic Baia Mare
Dragos Farmazon, Director Art Yourself Gallery
Valentina Iancu, Muzeul National de Arta al Romaniei
Adriana Oprea, Muzeul National de Arta Contemporana din Bucuresti
Anca Tatomir, initiator I.feel Contest
Marcel Tolcea, Directorul Muzeului Judetean de Arta Timisoara

Pentru regulamentul concursului si alte detalii http://www.artyourself.ro/index.php?route=continut/proiecte&proiect_id=5

 

Share on Facebook

Tags: , , , , , , , , , , , ,
Posted in ARTA, INPROGRAM, VIZUAL | No Comments »

October 25, 2011

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*