Dorinte pentru Japonia / Wishes for Japan

10.06, 19:00 -30.06, 19:00, LC Foundation, Camera 2

Artist: Maria Be

Curator: Simona Vilau

In fata dezastrului suntem cu totii egali. Dar reactionam diferit. De la sentimentul coplesitor de neputinta pana la dorinta nebuneasca de a intoarce timpul inapoi, pentru ca cele intamplate sa nu se fi intamplat.
Si totusi, s-au intamplat.
Daca am fi trait in alt secol, vestile ar fi ajuns la noi tarziu, iar copiii nostri ar fi citit despre ele prin cartile de istorie. Dar traim timpuri in care totul se intampla “live”, iar vecinatatea s-a extins la nivel planetar. Nici daca ne-am dori, n-am mai putea ignora evenimentele care se petrec pretutindeni in lume. Iar vestile ajung la noi insotite de imagini care ne gasesc adesea nepregatiti, ne zguduie, ne coplesesc, ne bantuie.
Printre imaginile care m-au bantuit, dupa dezastrul din Japonia, au fost si unele venite din cu totul alta parte. La inceput s-au strecurat pe nesimtite, apoi au devenit din ce in ce mai clare, mai insistente. Erau imagini, dar de alta natura, nu le vedeam cu ochii, nici macar cu cei ai mintii, mai degraba le simteam. Uneori le percepeam ca pe niste lumini, alteori ca pe niste fluturi sau pasari albe care pluteau in jurul meu, ridicandu-se spre cer.
Am inceput sa pictez, ca pentru a intelege ce se intampla. In mod firesc, am inceput sa pictez copii, pentru ca este modalitatea de expresie care imi este cea mai la indemana. Apoi, pe neasteptate, totul a luat o intorsatura dramatica. Nu ma mai puteam opri. Ma trezeam noaptea, obsedata de nevoia de a picta acei copii care voiau sa se nasca, voiau cu insistenta sa fie, pentru ca aveau ceva important de spus.
Astfel am inteles dintr-o data ce erau acele imagini initiale, acele lumini: Dorinte. Dorintele intregii lumi pentru Japonia lovita de soarta. Dorinte, asa cum se nasc ele firesc in orice fiinta umana, atunci cand ajunge fata in fata cu nenorocirea altuia. Dorinte de protectie, de sprijin, de ajutor, dorinte de bine…

Iata cum a luat fiinta ceea ce am numit “Dorinte pentru Japonia”.  (Text de Maria Be)

Maria Be (n. 1967, Bucuresti)

In 2010 a absolvit UNAB, la sectia de Pictura, dupa ce ani de zile a fost autodidacta. Face parte din proiectul Intalniri cu desene, iar maniera sa de lucru este una profund realista. O redutabila acuarelista si desenatoare, temele Mariei Be sunt deseori legate de universul interior al copiilor, nu intotdeauna vesel si idilic.
www.between-caterpillar-and-butterfly.blogspot.com

Evenimentul se va inaugura de NAG#5 si va putea fi vizionat pana la orele 4:00 a.m. (10-11 iunie 2011)

NOAPTEA ALBA A GALERIILOR – NAG#5 // 10 IUNIE 2011 // BUCURESTI-CLUJ Programul NAG Bucuresti va prezinta evenimente de arta contemporana din 54 de galerii si spatii alternative reunite pe harta NAG disponibila in fiecare locatie a evenimentului si in format downloadabil pe site.
Detalii, informatii, noutati pe www.noapteagaleriilor.ro. // facebook / Noaptea Alba a Galeriilor // twitter / NAG_RO

Program de vizitare: luni – duminica 13:00 – 19:00

LC Foundation – Centru de Arta Contemporana
Calea Victoriei, nr. 25, etaj 1, Bucuresti
www.lcfoundation.ro

Share on Facebook

Tags: , , , ,
Posted in ARTA, INPROGRAM, VIZUAL | No Comments »

June 7, 2011

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*