Calendar Eliptic

18.05 – 8.06, LC Foundation, Camera 2

Artist: Malina Ionescu

Curator: Sanda Watt

Seria de portrete din Calendar Eliptic se incadreaza formal si mai ales ironic in categoria ceva mai generala a calendarului-media. Daca ne-am obisnuit deja cu calendarele „fierbinti” de la Playboy sau Ferrari, cele mai „vintage” de la Peroni, ori calendarele cu pisici, catelusi sau ingerasi, Malina Ionescu propune o duzina de imagini care spulbera constrangerile genului: in locul unei categorii generale – erotice, animale sau religios-mitologizante, din fiecare fila a acestui calendar transpar personajele care nu se lasa incorsetate in categorisiri sau generalizari. O privire potential ironica sau poate ceva mai ongista se va confrunta in aceste portrete cu o serie de personalitati perfect individualizate, a caror poza uneori usor timida, alteori usor mirata de propria postura, lasa sa iasa la suprafata o existenta cat se poate de concreta si personala, in toate profunzimile sale.

cheapest unsecured personal loan

In continuarea ideii de refuz al etichetei sau, in cazul de fata, al cazului social, aceste portrete sunt si un raspuns la evolutia sociala paneuropeana pe care filozoful romano-maghiar G.M. Tamas o definea la inceputul acestui an ca „atitudine criminala impotriva batranilor.” Fara sa fie un „portret al luptatoarei”, dar pentru ca toate aceste personaje contemporane cu istoria se prezinta distinse si solemne in toate cele 12 file, Calendarul Eliptic revizuieste curajos efigia iconizata de Rosenthal (Romania Revolutionara) si Tattarescu (Romania Moderna) cu inspiratie din Libertatea topless a lui Delacroix, care sfarseste lamentabil pe trotuar in seria Waving the Flag de Sergiu Mihaescu sau violata de FSN in „Aripa Dreapta” din Orbitorul lui Cartarescu. Astfel, Calendarul Eliptic ne propune in egala masura o revizitare a istoriei in cronologia unor evenimente care pot fi scurt definite ca manifestare a demnitatii umane in refuzul de a se lasa zdrobita de sisteme sau etichete. (S.W.)

Lucrarile au fost realizate cu sprijinul S.C. Exclusiv Import-Export S.R.L.

Scurte biografii:

Malina Ionescu (n. 1982, Bucuresti) este artist multimedia. Licentiata UNAB, la sectia Foto-Video (2009). Se afla la cea de-a doua expozitie personala, dupa 095 Sportsman Girl (2009, Draft One – galeria de proiecte, Bucuresti). A participat la festivaluri de film (CinemaIubit 2008, Filmul de Piatra 2009, Next Film Festival 2009) si in cadrul proiectului lui Mircea Nicolae de la IRCCU Venetia 2009 (spatiu conex Bienalei) cu expozitia Youngsters. Mai multe detalii la www.malinaionescu.ro

Sanda Watt a urmat Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti; a continuat la UDL Catalunia, unde a realizat o documentare despre graffiti şi „triburi urbane”. A organizat expoziţiile-manifest „Cheap replicas” (Paradis Garaj, 2009), „Tacere ostentativa” (subBUFET, 2009), manifestul-performance „Lut Conceptual” (FADD, 2009). A curatoriat expoziţia de fotografie semnata de Bogdan Girbovan, „10 / 1″ (Atelier 35, 2010) şi antologia video „Genul Zero” („Revista la Plic” # 4, 2010). Este colaborator al platformei CriticAtac.

Program eveniment:

Miercuri, 18 mai 2011

Expozitia poate fi vizitata incepand cu orele 17:00 (pana la orele 21:00).

Program de vizitare: luni – duminica 13:00 – 19:00

LC Foundation – Centru de Arta Contemporana

Calea Victoriei, nr. 25, etaj 1, Bucuresti

LC Foundation – Centru de Arta Contemporana este o noua platforma culturala creata in urma unei initiative private din anul 2010.

Obiectivele noastre, in cadrul programului de evenimente si expozitii de arta contemporana se bazeaza pe strategii de promovare si sustinere a artistilor tineri, locali si internationali, prin evenimente de calitate, precum si facilitarea schimburilor culturale inter-institutionale si inter-disciplinare, organizarea de rezidenţe de creaţie, conferinte, dezbateri, mese rotunde, lansari de publicatii şi alte evenimente culturale.

www.lcfoundation.ro

Share on Facebook

Tags: , , ,
Posted in INPROGRAM, VIZUAL | No Comments »

May 12, 2011

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*