Temps d’Images 2010

Un festival interdisciplinar, care imbina artele vizuale cu cele ale spectacolului. Un mix experimental intre teatru, dans, muzica, proiectii, video, instalatii multimedia, ajuns la editia a 3-a in Romania.

Festivalul s-a desfasurat la Cluj intre 11 si 20 octombrie si a reunit o serie de artisti romani si internationali, lucrand pe medii diferite, intr-un context inedit menit sa exploreze limitele artelor contemporane si punctele in care acestea se intalnesc. Miza este dezvoltarea unui limbaj creativ mult mai complex, atat pentru ca se foloseste de mijloace diverse de exprimare, cat mai ales pentru ca reuseste sa comunice la mai multe voci.

Spectacolele prezentate la Temps d’Image sunt rezultatul unei munci colaborative intre performeri si artisti vizuali si implica improvizatie, creativitate, deschidere si experiment, in egala masura. Mediile si tehnicile folosite anul acesta in festival au depasit asteptarile multora, intalnind de la spectacole 3D pana la cele in care hologramele ne-au introdus in lumi cu totul noi, in care realitatea devine deja chestionabila.

Festivalul a prezentat 3 premiere mondiale “Solo tu – titlu in constructie ” de Vava Stefanescu si Julien Trambouze, Endurance – Compania A.lter S.essio din Franta, Post.Sync –GroundFloor Group Cluj, productii autohtone cum ar fi “Faceti loc!” de David Schwartz, “Trilogia Postspectacol” cu Florin Flueras si Ion Dumitrescu si “When love melted cavaleries in our hearts” de Alex Mirutziu, proiectii de filme experimentale, in speta cele ale lui Mitos Micleusanu si workshop-uri.

Temps d’Image incurajeaza o modalitate de expresie artistica foarte actuala, care imbina performance-ul conventional cu libertatea caracteristica artei multimedia. Totul se bazeaza pe schimb de informatie si perceptie intre artisti, iar din perspectiva asta un demers foarte interesant este acela de a facilita colaborarea intre romani si cei din afara.

Temps d’Image este mai mult decat binevenit intr-o Romanie culturala prea putin angrenata in procesele artistice contemporane, asumandu-si, din aceasta perspectiva, un rol de educator pentru public, iar pe de alta parte un rol de propulsator pentru o serie de spectacole experiment care inca nu isi gasesc locul pe scenele mari de spectacol din tara.

Asteptam cu nerabdare Temps d’Images 2011 si speram ca intre timp editia de anul acesta sa functioneze ca un ghiont pentru artistii deschisi catre explorare.

Share on Facebook

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in SPECTACOL, VIDEO, VIZUAL | No Comments »

November 14, 2010

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*