Filmul gluten-free: rezistenta corpului la intemperii

de Mihaela Brebenel

“Alergia mea este foarte serioasa, daca voi fi servita cu ceva care contine sau a atins vreun alt produs bazat pe gluten, voi muri.” – o doamna de la masa 17 sau 18

Intr-o instalatie imaginata a unei Marina Abramovic alergica la gluten ne-am balaci cu totii – vizitator si artista- intr-o mare de orz, ovaz, evitand abil cutii de carton cu eticheta “cereale integrale.” Raspunsul ar fi visceral, integral. Ar fi poate cuprinzator, somatic, labil din partea artistei; i-ar pune in primejdie sanatatea, corpul si buna stare. Am vrea sa ajutam artista dar ne-ar placea sa urmarim si freak show-ul pana la capat. Unde am trage linie? Suntem responsabili?

Dar responsabilitatea ajutorului sta in mainile psihologiei, psihiatriei, a consilierii si facerii de bine, ne-am zice aparte, ca intr-un monolog. Scena nu ne apartine, dar luam parte la o experienta colectiva. Responsabilitatea ar trebui deci impartita intre participanti.

In 1975 Milos Forman a ridicat toate aceste probleme prin filmul “Zbor desupra unui cuib de cuci.” Unde se opreste responsabilitatea medicala pentru buna stare a pacientului din azilul de psihiatrie si unde incepe responsabilitatea personala pentru buna stare a unui prieten, cineva cu care impartasim experiente, un om de langa tine?

In 2010 Secret Cinema a dus experienta filmului la proportii viscerale, traite si impartasite colectiv, printr-o punere in scena a unei experiente somatice, labile. Personajele au devenit realitati perindandu-se printre care cei ce ajunseserea la azilul de boli mentale decrepit din Ladbroke Grove, Londra unde a fost proiectat “Zbor deasupra unui cuib de cuci”.

Corpurile celor prezenti au fost expuse unor puternice influente alergenice: frica pierderii sanatatii mentale, a unei identitati construite si impartasite. Pastrandu-se “in personaj” de la inceput si pana la sfarsitul fiecarei reprezentatii, cei peste aproximativ 100 de actori si colaboratori au declansat reactii alergenice in corpul publicului. Sinestezia a luat locul anesteziei, corpul alergic al publicului a reactionat la cantitatea de gluten primita intr-o experienta plina. Sau dupa cum afisa ecranul cu Twitter updates: “Sanity is overrated @Secret Cinema.” Sau mai multe ar putea spune melodia care, pe coridoarele intunecate si pline de fum (referinta la folosirea masinilor de fum in azile de boli mentale pentru aducerea calmului pacientilor) a inceput sa rasune din difuzoare infundate si vocile comune care au cantat incet. Poate vocile unei responsabilitati comune…

Secret Cinema este o initiativa lunara a Future Cinema care isi propune sa schimbe experienta cinematografica de vizionare a filmelor printr-o experienta completa ce construieste o atmosfera prin elemente de décor, reprezentatii si un intreg fir narativ construit in jurul filmului ce se va proiecta. Locatia si filmul sunt necunoscute pana la momentul proiectiei. Cei ce isi rezerva bilet trebuie sa urmeze un set se instructiuni si indicii.

www.secretcinema.org

Share on Facebook

Tags: , , , ,
Posted in VIDEO | No Comments »

January 20, 2011

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*