EXPIFF 24-28 noiembrie


Cinema-ul romanesc stagneaza de cativa ani buni in zona realismului social, cu filme premiate la cele mai mari festivaluri internationale, apreciate de critici si de cunoscatori, aproape ignorate de publicul “profan” din Romania. Pe acest fond, se simte din ce in ce mai mult nevoia de a merge catre zone creative mai diverse, eliberate de constrangerile realului si perspectivei declarat obiective, filme care sa incite perceptia spectatorului intr-un mod mai complex.

Si aceasta tendinta se face deja simtita in spatiul cultural romanesc, in prima faza prin festivaluri. La inceputul toamnei, la Cluj, s-a desfasurat Temps d’Images, festival interdisciplinar, cu accent pe performance-ul teatral si coregrafic, in cadrul caruia au fost proiectate in premiera scurt metrajele experimentale ale lui Mitos Micleausanu.

Intre 24 si 28 noiembrie, in Bucuresti, va avea loc Festivalul International al Filmului Experimental EXPIFF, primul eveniment din Romania, care sa promoveze limbajul de avangarda in domeniul cinematografic. Festivalul incurajeaza creatiile aflate la limita artelor vizuale si cinema-ului, productiile inovatoare care largesc spectrul exprimarii vizuale. In mod firesc, proiectul se afla sub patronajul Univesitatii Nationale de Arta Cinematografica si al Univesitatii Nationale de Arta.

Filmele experimentale aduc spectatorilor o lume foarte bogata, viziuni puternice, subiective si foarte diverse asupra realitatii contemporane, povestite intr-un limbaj foarte actual. In colaborare cu Festivalul International din Rotterdam si IndieLisboa, EXPIFF aduce unele dintre cele mai reusite productii experimentale din lume din ultimii ani.

In deschidere, imediat dupa conefrinta de presa, Peter Greenaway va tine un masterclass pe tema “Cinema is dead, long live cinema”, iar seara isi va prezenta ultimul lungmetraj “Rembrandt j’accuse”.

Conferinta are loc la ora 11:30, iar proiectia la 19:00, ambele la Cinema Scala.

Share on Facebook

Tags: , , , ,
Posted in INPROGRAM, VIDEO | No Comments »

November 22, 2010

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*