Clubul Ilustratorilor, Ana Blandiana, Dan Lungu şi Filip Florian merg la Târgul de Carte LIBER de la Madrid

România este pentru prima oară ţară invitată de onoare la Târgul Internațional de Carte LIBER. Desfăşurat în acest an la Madrid în perioada 5-7 octombrie, LIBER este cea mai importantă manifestare de profil din Spania. Ţara noastră va avea un stand cu o arhitectura pe măsură evenimentului. Cine sunt organizatorii din partea României? este vorba de Institutul Cultural Român (ICR) din Madrid şi Centrul Naţional al Cărţii din cadrul ICR.

La stand vor fi prezentate cele mai noi apariţii editoriale din România, succesele literare de public și de critică, albume de artă și turistice, dar și cărţile publicate în Spania în ultimii ani cu sprijinul ICR, prin programele de susţinere a traducerilor. Cu peste 40 de titluri apărute, Spania este în prezent țara europeană cu cele mai multe traduceri din literatura română.

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează în perioada 26 septembrie – 9 octombrie o serie de evenimente care vor marca prezenţa României la Feria del libro LIBER. Dintre acestea menţionăm expoziţia de bandă desenată românească pe gardul exterior al Bibliotecii Naţionale din Madrid, ilustraţii de poveşti clasice şi contemporane româneşti şi un atelier de desen la sediul ICR Madrid, realizate împreună cu Clubul Ilustratorilor din România şi artişti tineri români.

La LIBER vor participa scriitorii Ana Blandiana, Dan Lungu și Filip Florian, ale căror cărţi au fost recenzate şi apreciate pozitiv în Spania, dar şi trei scriitori încă netraduşi, Adriana Babeţi, Adrian Oţoiu și Cezar Paul-Bădescu. Scriitorii vor participa la evenimente dedicate lor la Circulo de Bellas Artes, unul dintre centrele culturale private cele mai importante din Europa, pe 6 și 7 octombrie. Discuţiile de pe parcursul celor două zile vor fi moderate de criticul literar Simona Sora. Pe 7 octombrie, la sfârșitul întâlnirii, va avea loc decernarea premiului pentru eseu în limba spaniolă dedicat Centenarului Cioran, premiu acordat de ICR. Câștigătorul premiului în valoare de 2000 EUR va fi desemnat de un juriu prezidat de profesoara Eugenia Popeangă de la Universitatea Complutense.

Alţi invitaţi la Madrid sunt Eginald Schlatner, scriitor român de etnie germană, autorul cărţilor Cocoşul decapitat și Mănuşi roşii, ambele publicate în Spania. La întâlniri va participa, de asemenea, regizorul Radu Gabrea, autorul peliculei bazate pe romanul Mănuşi roşii. Evenimentele dedicate prezentării scriitorului și filmului vor avea loc la Goethe Institut pe 28 şi 29 septembrie. Pe 26 septembrie, la Casa Sefarad, se va vorbi despre scriitorii români de tradiţie evreiască – Paul Celan, Mihail Sebastian, Max Blecher şi va fi prezentat un documentar inedit despre Paul Celan. ICR Madrid subliniază astfel diversitatea etnică şi lingvistică a literaturii din România, stimulând o privire plurală asupra fenomenului literar est-european.

Promovarea literaturii române este una dintre principalele direcţii strategice ale ICR Madrid în acest an, declarat de Institut „Anul literaturii române în Spania“.

Mai multe detalii şi programul complet aici.

 

Share on Facebook

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in INPROGRAM, TEXT | No Comments »

September 24, 2011

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*