Facatorii de teatru

de Mihaela Michailov


Scena mesterilor care pun in scena un spectacol de teatru pentru rege si regina, in Visul unei nopti de vara, este data prin masina de tocat a conventiilor teatrale. In Pyramus & Thisbe 4 you, patru variante de lectura a scenei expun patru variante de interpretare actoriceasca, fiecare cu un specific de teatralitate definit in cheia lui de reprezentare. Textul e jucat si adaptat lingvistic in format elisabetan cu actrite (lectura pe dos a conventiei care admitea ca in teatrul elisabetan barbatii sa joace orice rol de femeie), format contemporan – proiectii si microfoane, format etnic – accent si temperament moldovenesc, corelate cu formule corespondente unguresti, si format echipa tehnica a teatrului.

Ultima varianta ii aduce din spatele scenei pe scena pe croitorii de teatru. Pe cei care aprind luminile, lasa stangile, mestesugesc vizibilul, fac posibila facerea teatrului. Alexandru Dabija ii cheama la rampa pe fratii gemeni ai mesterilor lui Shakespeare. Sunt cei care mesteresc conventia. Si-o fac cu atata spontaneitate, incat scena pare scrisa pentru ei, creatori ai unui teatru primitiv, in sensul bun al cuvantului. Adica nepervertit de artificii. Simplu si direct.

Teatrul Odeon

Pyramus & Thisbe 4 you

Regia: Alexandru Dabija

Scenografia: Cosmin Ardeleanu

Cu: Dorina Lazar, Rodica Mandache, Oana Stefanescu, Antoaneta Zaharia, Paula Niculita, Ana Maria Moldovan, Ionel Mihailescu, Mircea Constantinescu, Marius Damian, Pavel Bartos, Gabriel Pintilei, Mihai Smarandache, Victor Cociorba, Nicu Coman, Cristian Dunareanu, Dan Iosif, Ion Iosif, Constantin Neagu, Dumitru Neagu

Share on Facebook

Tags: , , , , , , , , ,
Posted in INPROGRAM, SPECTACOL | No Comments »

November 17, 2010

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*