We Are Here, platforma romaneasca de crowdfunding

We Are Here e o platforma de crowdfunding. Platforma? Crowdfunding? Adica e un loc online unde niste oameni cu idei creative strang bani de la crowd (public, carevasazica), pentru lansarea lor. Crowdfundingul e un animal foarte ciudat si recent aciuat pe pamanturile noastre. Nu e nici donatie, nici finantare de stat, nici investitie privata. Desi prezinta caracteristici din toate acestea. Fiind o specie aparuta recent in peisajul romanesc si iesind din tiparele cu care suntem obisnuiti in ceea ce priveste relatia dintre creator si public, e mai greu de luat acasa. Dar, asa cum se intampla de obicei, odata ce intelegem ca nici nu trebuie sa se incadreze in tipare, ca trebuie sa intelegem diferentele, devine mult mai usor sa ne obisnuim cu el si sa-l adoptam ca sa ne toarca la picioare cand citim o carte.

Deci, ce este crowdfundingul? Este o metoda alternativa de finantare a proiectelor creative si nu numai. Initiatorul unui proiect creativ are o idee la care a tot muncit, pe care vrea sa o lanseze, si isi di seama ca n-are cum sa mearga mai departe cu resurse proprii. Intra pe un site de crowdfunding, prezinta frumos idea, spune in ce stadiu de implementare e – eventual prezinta si un prototip si specifica de cati bani mai are nevoie pentru lansarea ei.

Eu, public, hotarasc daca proiectul lui ma atrage si vad ce imi da la schimb, ca recompensa. Vad cine e in spatele proiectului, il aud vorbind, vad cum a gandit implementarea proiectului si aflu si alte detalii despre ce planuri are cu proiectul asta. Daca suntem din aceeasi poveste si, evident, imi permit sa ii cumpar produsul in avans sau sa dau o mana de ajutor la organizarea evenimentului, o sa fac asta.

Crowdfundingul este un schimb de valoare. Initiatorul primeste fondurile de care are nevoie pentru implementarea ideii, iar publicul obtine o parte din proiect, sub forma unei recompense. Frumos la acest tip de finantare este ca procesul e personal. Andreea ii da lui Bogdan 10 euro pentru un proiect de film, de exemplu, iar Bogdan ii multumeste Andreei, ii da o invitatie la film sau, daca Andreei ii place extrem de mult proiectul si ii da lui Bogdan 100 de euro, Bogdan o invita la o petrecere exclusivista de lansare a filmului.

Voi, cei care contribuiti la un proiect deveniti parte din el, implicarea voastra este mult mai mare, stiti ca si datorita voua acel eveniment va exista sau acel produs se va lansa in lume. Prin crowdfunding, tot ceea ce intra in categoria creativitate, poate fi girat de voi. Evenimentele si creatiile care vor exista la orice moment in timp, vor fi o reflectare a dorintei si vointei voastre. Implicarea voastra poate da frau liber inovatiei si poate ajuta la nasterea unei noi generatii de creatori.

In cazul in care nu puteti contribui la un proiect, puteti face ceva la fel de important: sa spuneti prietenilor si cunostintelor voastre. Orice veste este nepretuita pentru creatorul care s-a straduit sa faca un proiect pe care voi sa il puteti povesti prietenilor.

In concluzie, daca vreti sa va imprieteniti cu acest animal ciudat, dar puternic si benevolent, citi despre el pe www.we-are-here.ro. Va recomandam inainte sa va uitati pe proiecte, sa cititi Ghidurile de utilizare si neutilizare – pentru sustinatori si pentru initiatorii de proiecte. Apoi, sa va uitati la proiecte si sa decideti. Imi plac recompensele sau nu? Imi place ce zice omul ala sau nu? Vreau sa existe sau nu?

Daca, la orice punct, aveti intrebari sau nevoie de ajutor, puteti sa o sunati la 0736 249 281 pe Irina Henegar imblanzitor proiecte creative pentru We Are Here sau sa ii scrieti la irina.henegar@we-are-here.ro

Dragi sustinatori si initiatori, va multumim ca ati fost, sunteti si veti fi aici!

Share on Facebook

Posted in INPROGRAM | No Comments »

September 24, 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*