Turnul de Arta

Make a Point caută un artist visual (sau grup de artiști) care să conceapă o lucrare de exterior pentru un spațiu cilindric: vârful unui turn de apă din Pantelimon, București.

1. Locație si context
Make a Point este o platformă deschisă creatorilor contemporani, cu sediul într-o fostă hală a fabricii de textile Postăvaria Română.
Fosta secție de repasat a uzinei a fost convertită într-un centru de cultură contemporană care include spațiu de proiecție, bibliotecă, mediatecă și sală de expoziții. În ultimii 3 ani Make a Point a organizat sau găzduit constant expoziții, proiecții de film, seminarii, ateliere, piese de teatru, concerte live, petreceri, majoritatea la sediul din Postăvaria Română (Șos. Morarilor nr.1) și nu numai.

“Turnul de Artă” este cel mai recent proiect Make a Point, în care ne propunem o nouă reconversie a patrimoniului industrial. Turnul de Apă, încă funcțional, din curtea Postăvăriei va fi restaurat și transformat în spațiu expozițional (fapt ce nu îi va anula sarcina inițială).

2. Call for artists – descrierea proiectului
Make a Point caută un artist vizual (sau grup de artiști) care să conceapă o lucrare de exterior pentru suprafață cilindrică, vârful turnului de apă de la Make a Point, din curtea fostei fabrici Postavaria Romană. Turnul are o vizibilitate foarte mare în zona Pantelimon-Morarilor, iar lucrarea trebuie concepută la un nivel mare al detaliului, întrucât ea va fi în primul rând apreciată de la distanță, de la nivelul solului, de către trecători și din stațiile RATB. Alte două unghiuri de vedere care merită luate în calcul sunt curtea Make a Point, de unde lucrarea va fi remarcată chiar de la baza turnului și ferestrele blocurilor din cartier.

Proiectul “Turnul de artă” pe larg
Alegerea unei lucrări pentru partea superioară a turnului face parte dintr-un proiect mai amplu: “Turnul de artă”, cu care ne propunem să trecem la pasul următor în deschiderea spre locuitorii orașului: transformarea Turnului de Apă din curtea Postăvariei Române (aflat chiar în fața spațiului Make a Point) și personalizarea lui.

Turnurile de apă, în teorie, aparțin altor timpuri; sunt moștenirea unor vremuri de industrializare rapidă, iar astăzi, masivitatea lor poate a devenit inutilă și chiar supăratoare pentru peisajul urban. O alternativă la demolarea turnurilor de apă a devenit, peste tot în lume, încercarea de încorporare a turnului în peisajul urban existent, prin intervenții artistice și/ sau arhitecturale. Turnuri astfel modificate au devenit repere sau chiar monumente artistice în întreaga lume.

Pe scurt, scopul întregului proiect “Turnul de artă” este: intervenție arhitecturală (reabilitarea turnului de apă, scara de acces, reconversia spațiului interior în spațiu expozițional), intervenție artistică (ex. pictură murală/ sau graffiti la exterior, pe o suprafață de 68.4 m2) și campanie de consultare publică (proiectele propuse în urma acestui call for artists vor fi promovate în București, cu accent pe cartierul Pantelimon, iar jurizarea finală va fi facută de locuitori).

În procesul de selecție a proiectului dorim să implicăm, așadar, locuitorii cartierului, și în special locuitorii tineri, dinamici, și asta printr-un exercitiu civic – o transformare a spațiului public realizată prin consultarea beneficiarilor. Campania de votare va veni foarte aproape de cetățean, în stațiile de metrou, centrele comerciale locale etc. Proiectul artistic câștigător va fi realizat. Toate proiectele eligibile intrate în concurs vor fi expuse la scara de 1:10, pe cilindri, în cadrul expoziției de la Turnul de Apă.

3. Dimensiuni / condiții de amplasare / suport/ stil
Lucrarea trebuie gandită pentru o suprafață cilindrică (nu plană), iar nivelul detaliului trebuie în așa fel estimat încât lucrarea să poată fi apreciată de la distanță.
Spațiul destinat lucrării este de: 15.2m (circumferința) si 6m (înălțimea).
Așteptăm lucrările la o scară de 1:10.
Suport: suprafața turnului de apă este din tencuială pe baza de ciment.
Lucrarea propriu-zisă trebuie gândită pentru suport bidimensional (exclus sculptură, bazorelief, mozaic etc). Execuția pe turn va fi realizată de către alpiniști utlitari, iar modalitatea de realizare și materialele durabile și usor de întreținut vor fi alese în funcție de necesitățile tehnice ale lucrării câștigătoare. Din rațiuni tehnice, între propunere și execuția finală pot aparea modificări. De aceea, sugerăm folosirea unui număr redus de culori.
Toate stilurile vor fi luate în considerare.

De asemenea, expunerea lucrării pe turn poate fi limitată la o perioadă finită de timp. Make a Point nu își asumă responsabilitatea pentru mentenanța lucrării.

4. Situl proiectului

Turnul de apă din Șos. Morarilor nr. 1 este o construcție din 1968 ce a ajutat la alimentarea cu apă a fostei fabrici de textile Postăvăria Română. Turnul este în continuare funcțional, iar spațiul de la vârful turnului, oferit pentru lucrarea vizuală, definește chiar bazinul de apă al construcției.
Recomandăm vizita în Panteliomon și la Make a Point, pentru aprecierea în sit a turnului, a spațiului dedicat lucrării și a specificului local (sunt unghiuri din care lucrarea se vede proiectată pe fundal cărămiziu – unul dintre corpurile de clădire înalte ale fabricii) sau albastru (cer).

Găsiți aici harta locației:
http://makeapoint.ro/point/info_contact_ro.html

5. Calendarul proiectului
Data și ora limită pentru trimiterea propunerilor: 25 Septembrie 2012, ora 11.00 a.m.
Încheierea etapei de preselecție: 6 Octombrie
Campania de votare în cartier: 7 Octombrie – 25 Octombrie 2012
Realizarea lucrării pe turn: Noiembrie – Decembrie 2012
Inaugurarea lucrării: 31 Decembrie 2012 – 1 Ianuarie 2011

6. Criterii de selecție & premiu
În etapa de preselecție vor fi luate în considerare următoarele criterii:
-fezabilitatea lucrării la înălțime într-un interval scurt de timp
-adaptarea lucrării la condițiile din care este ea apreciată și poziționarea în spațiu (vizibilă de la distanțe de 50-200m, la o înălțime de 32-37m etc.)
-integrarea în contextul proiectului Turnul de Artă (opțional)
Proiectul artistic desemnat câștigător (Premiul I) în urma votului publicului va fi realizat pe vârful turnului. Toate proiectele intrate în concurs vor fi expuse la scara de 1:10, pe cilindri, în cadrul expoziției de inaugurare de la Turnul de Apă.
Pot fi înscrise în concurs maxim 2 lucrări, propuneri ale unui artist sau ale unui grup de artiști de naționalitate română sau domiciliați în România.

În urma votului, se vor acorda 2 premii în bani:
- Premiul I: 700 Euro
- Premiul al II-lea: 300 Euro

7. Cerințe:
Pentru înscrierea în concurs vă rugăm să trimiteți pe adresapoint@makeapoint.ro următoarele:
-Lucrarea/ lucrările gândită pentru un support cilindric (turn) în format TIFF la 300dpi, la o scara de 1:10 – dimensiuni 152cm X 60cm.
-Formularul de înscriere completat și semnat.

Succes !

Share on Facebook

Tags: , , , ,
Posted in INPROGRAM | No Comments »

September 17, 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*