Spatii Lichide

Modele dinamice de spațiu în artă și tehnologie.

Rezidență artistică, Cluj, 3 – 20 Octombrie 2012.

Turnul Croitorilor, str. Baba Novac, nr.35.

„Spații lichide – modele dinamice de spațiu în artă și tehnologie” este un proiect de rezidență care reunește un grup de tineri artiști, activi internațional, interesați de explorarea conceptelor de spațiu pe care le ridică proiectarea cibernetică și aplicațiile ei. În contextul dezvoltării a ceea ce este în mod curent numit Internetul 0.3 (internetul obiectelor), sistem tehnologic care permite forme reactive de comunicare atât între obiecte, cât și între obiecte și utilizatori (interacțiunea om-mașină), se ridică o serie de probleme legate de modul de definire al spațiului, spațiu care nu mai poate fi înțeles ca un „container”, ci ca o structură dinamică, adaptabilă, modulabilă. Proiectul de rezidență urmărește să faciliteze realizarea a o serie de lucrări de artă care vizează atât modelele de percepție, de construcție și de manipulare ale spațiilor virtuale, cât și formele de navigare subiectivă în spațiul urban, explorarea spațială prin intermediul dispozitivelor reactive, inclusiv portabile (wearables). Dublat de o serie de „Open Lab Days”, formă de prezentare în spiritul „porților deschise”, proiectul de rezidență dorește să favorizeze, într-o formă mai puțin protocolară, apropierea de către public a problematicii pe care o ridică proiectarea cibernetică prin observarea modului de lucru și comunicarea directă cu artiștii.

Ceea ce acești artiști caută să pună în evidență este procesul artistic ca opus obiectului artistic, favorizând situațiile și contextele (inclusiv cele sociale) ca definitorii pentru creația artistică. În ultimii anii dezvoltarea internetului și a dispozitivelor de comunicare fără fir, miniaturizarea dispozitivelor de programare, introducerea de noi materiale inteligente au făcut ca impactul ciberneticii să se resimtă din ce în ce mai mult în viața de zi cu zi. Lansarea unor concepte precum “internetul obiectelor” nu face decât să descrie tendința actuală de punere în legătură a obiectelor neanimate, a spațiului virtual de comunicare și a interacțiunii om-mașină. Proiectul de față se concentrează pe explorarea acțiunii subiective, pe impactul și pe posibilitățile pe care le deschid conceptele cibernetice de spațiu (spațiu dinamic, în mișcare) pentru crearea unor lucrări de artă. Proiectul pleacă de la premiza că spațiul virtual nu se substituie spațiului real, ci, din contră, îl completează și îl dezvoltă.

Nu în ultimul rând, organizarea rezidenței artistice din cadrul proiectului „Spații lichide – modele dinamice de spațiu în artă și tehnologie” vine să suplinească numărul redus de oportunități de producție artistică în domeniul noilor medii la nivel european, și aproape inexistent în România, oferind un cadru care să permită nu doar realizarea și dezvoltarea a o serie de proiecte artistice, ci și schimbul de idei între artiști dar și, nu în ultimul rând, câștigarea interesului publicului autohton.

Vă invităm pe această cale la evenimentele publice care vor avea loc în cadrul rezidenței :

8 Octombrie 2012, 17:00, Turnul Croitorilor – Prezentare a proiectului WJ-S, Anne Roquigny (FR)

13 Octombrie 2012, 17:00, Turnul Croitorilor - Prezentare a rezultatelor atelierului WJ-S (Anne Roquigny și participanții la atelierul WJ-S) și prezentare a proiectului „Antimining database” a Colectivului RYBN (FR).

19 octombrie 2012, 19:00, Sala Studio a Academiei de Muzica G. Dima Cluj – Nomades – ciclu de lucrări audio-vizuale și electroacustice conceput și prezentat de Claudia Robles, urmat de “Wooden Worlds” – performance audio-vizual pentru viola, video și live electronics: Claudia Robles și Javier Garavaglia.

19 – 20 Octombrie 2012, 17:00, Turnul Croitorilor – Prezentare a proiectelor realizate în cadrul rezidenței. Artiști: RYBN (FR), Tincuța Heinzel, (RO/DE), Ji Hyun Park (KR/DE), Ramona Poenaru (RO/FR), Claudia Robles (CO/DE), Anne Roquigny (FR) și Lasse Scherffig (DE).

 

Spații Lichide – modele dinamice de spațiu în artă și tehnologie este un proiect inițiat și derulat de Asociația 2580 (Cluj) cu suportul financiar al AFCN – Administrația Fondului Cultural Național și al Institului Francez Cluj-Napoca, în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, RYBN (FR), Paidia Institute (DE), Academia de Muzică „Gh. Dima” Cluj, Facultatea de Arte a Universității Oradea, Centrul Cultural German Cluj, Asociația Noi Facem Bine și Modernism.ro.

Pentru detalii consultați: www.2580association.info.

Email: info (at) 2580association.info.

 

Share on Facebook

Posted in INPROGRAM | No Comments »

October 3, 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*