Slam poetry cu Jerome Rothenberg si Maia Morgenstern

Duminică, 2 iunie, ora 16.30 la Teatrul Evreiesc de Stat (T.E.S) vă invităm la spectacolul de poezie cu Jerome Rothenberg, marele poet american de origine evreiască română, inventatorul spoken words – slam poetry.

Gazde vor fi dnul. Dr. Aurel Vainer – președintele Federației Comunităților Evreiești din România (F.C.E.R) și dna. Maia Morgenstern – directorul T.E.S. Evenimentul va fi moderat de poetul Chris Tănăsescu, care va performa alături de Jerome Rothenberg și Maia Morgenstern poezii din volumul Mistici, hoți și nebuni, care va fi lansat la târgul de carte Bookfest 2013. Volumul este publicat în premieră în România de Casa de Editură Max Blecher, iar selecția de poeme, notele și traducerile sunt realizate de Raluca&Chris Tănăsescu. Spectacolul de poezie va fi încheiat de o scurtă sesiune de autografe și un cocktail.

Jerome Rothenberg (n. 1931) este una dintre cele mai valoroase, legendare şi prolifice figuri ale poeziei americane contemporane. Este autorul a peste optzeci de volume de versuri şi redactorul a zece antologii de răsunet în care a selectat şi, uneori, a „asamblat” poezie tradiţională şi experimentală – printre care Tehnicienii sacrului, Marea carte evreiască şi Poeme pentru mileniu, pentru care a fost distins cu American Book Award. Este unul dintre întemeietorii şi reprezentanţii cei mai marcanţi ai mişcării etnopoetice, atât ca teoretician cât şi ca practician, şi este unul dintre cei mai importanţi teoreticieni şi practicanţi de poetry performance pe plan mondial. A tradus imens, de la poezie amerindiană la poeţi renascentişti, la Lorca, Gomringer, Schwitters, Picasso, Nezval şi alţii, fiind şi primul traducător în engleză al lui Paul Celan, pe care l-a întâlnit în Parisul anilor şaizeci. Poezia sa îmbină în modalităţi mereu proaspete tonuri şi modalităţi arhaice, mistice, şamanice şi folclorice de diverse extracţii – în principal amerindiene şi iudaice – cu experimentalismul suprarealist şi asamblările (post)moderniste în care improvizatorica fuzionează cu modalităţi riguroase, însă poetic insolite, de organizare, gen compoziţie aleatorie şi, mai ales, ghematria.

Spectacolul este organizat de Federația Comunităților Evreiești din România, Teatrul Evreiesc de Stat, Margento, Slam Poetry Bucharest și finanțat de Departamentul de Stat al S.U.A ți F.C.E.R. Mai multe informații despre Jerome Rothenberg puteți afla din interviul publicat în numărul viitor al revstei Realitatea Evreiască și pe pagina de facebook Slam Poetry Bucharest https://www.facebook.com/slampoetry.bucharest.

 

Share on Facebook

Posted in INPROGRAM | No Comments »

May 28, 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*