“Simte Literatura” în vizita la Gaudeamus

Asociaţia Art&Co anunţă încheierea  proiectului „Simte Literatura” în data de 15.11.2012, proiect realizat în colaborare cu Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sf. Gheorghe, Asociaţia Nevăzătorilor din România şi Asociaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Comunitară, proiect  finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Prin proiectul cultural „Simte Literatura” Asociaţia Art&Co şi-a propus să promoveze patrimoniul cultural muzeal al Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sf. Gheorghe publicului nevăzător din judeţele Covasna, Harghita şi Braşov,  prin realizarea expoziţiei „Simte Literatura” - devenind astfel prima expoziţie tactilă ce accesibilizează o casă memorială din România – Casa Memorială a scriitorului Romulus Ciofec din Araci, judeţul Covasna.

Turul expoziţional tactil „Simte Literatura” a fost alcătuit din 2 machete tridimensionale (reprezentarea la scară a casei memoriale a scriitorului Romulus Cioflec cât si a camerei cu biroul scriitorului) şi 2 busturi în mărime naturală cu portretele scriitorului la diferite vârste.  Expoziţia a fost însoţită de un ghid printat Braille şi un ghid audio în limbile română şi maghiară. Turul muzeal a fost completat de un scurt volum tipărit în Braille, în limbile română şi maghiară, intitulat „Romulus Cioflec. Călător în Europa”, care conţine fragmente din operele scriitorului, oferind o privire de ansamblu asupra creaţiei sale literare.  Vizitatorii cu deficienţe de vedere au primit din partea organizatorilor CD-uri audio atât cu ghidul audio al expoziţiei cât şi cu varianta audio a volumului printat în braille „Romulus Cioflec. Călător în Europa” pentru a putea accesa informaţii cu privire la patrimoniul muzeal şi în afara casei memoriale Romulus Cioflec, cât şi pentru a putea disemina informaţiile şi altor persoane interesate.

Expoziţia tactilă „Simte Literatura” (9 octombrie – 15 noiembrie 2012) a atras un număr de 392 de vizitatori, din care 135 vizitatori cu deficienţe de vedere, în principal din judeţele Covasna, Harghita şi Braşov. Vizitarea expoziţiei a fost gratuită.

Iniţiativa Asociaţiei Art&Co a fost foarte bine primită atât de publicul ţintă, publicul larg cât şi de alţi parteneri din domeniul cultural. Şi de această dată sugestiile vizitatorilor au fost exprimate şi primite cu mare deschidere de organizatori, mai ales îndemnul de a continua realizarea a cât mai multe proiecte de expoziţii tactile destinate în primul rând persoanelor nevăzătoare, cu tematică şi profil diferit: monumente istorice, ştiinţele naturii, etnografie şi folclor, costum popular şi chiar muzică şi instrumente muzicale. De asemenea, în perioada 21-25.11.2012, expoziţia „Simte Literatura” va fi prezentă la Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură, singurul eveniment de acest gen din lume organizat şi iniţiat de un post public de radio, eveniment expoziţional ce ajunge în acest an la a XIX – a ediţie, găzduit la Romexpo, Bucureşti. După încheierea Târgului Internaţional GAUDEAMUS expoziţia „Simte Literatura” va reveni la Casa Memorială Romulus Cioflec din Araci, judeţul Covasna, unde va fi integrată în circuitul muzeal, preţul biletului de intrare fiind de 1,5 lei (elevi/studenţi), 3 lei (pensionari) şi 6 lei (adulţi).

Atât organizatorii, cât şi beneficiarii proiectului „Simte Literatura” mulţumesc finanţatorului, Administraţia Fondului Cultural Naţional, pentru oportunitatea acordată de a realiza un astfel de proiect, pentru încrederea în reuşita acestuia, cât şi tuturor partenerilor care au contribuit la realizarea proiectului, la promovarea acestuia şi la continuarea sa.  Mulţumirile noastre se îndreaptă şi către echipa de proiect şi toţi colaboratorii care au contribuit la obţinerea şi depăşirea rezultatelor propuse iniţial.

Pentru detalii suplimentare vă rugăm să ne contactaţi prin telefon sau e-mail – Andrea Deak  – mobil: 0735561675, e-mail: as.artandco@gmail.com.

Parteneri media: ArtClue: Eastern Europe Art Magazine (www.artclue.net), Ceaşca de Cultură (www.ceascadecultura.ro), Întorsura Buzăului (www.intorsura.ro), Mesagerul de Covasna (www.mesageruldecovasna.ro), Metropotam (www.metropotam.ro), Modernism: Tabloid de Artă şi Stil (www.modernism.ro), Observatorul de Covasna (www.covasnamedia.ro), Online Gallery: Pixels of Culture (www.onlinegallery.ro), Radio ItsyBitsy (www.itsybitsy.ro), Radio România Cultural (www.radioromaniacultural.ro), Salut Bucureşti (www.salutbucuresti.ro), Vernisaje: Art Events Romania (www.vernisaje.com), WebCultura (www.webcultura.ro), TATAIA (www.tataia.net), Radio Lyt (www.radiolyt.ro), SapteSeri (www.sapteseri.ro)

 

 

Share on Facebook

Posted in INPROGRAM, STIRE | No Comments »

November 21, 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*