Scurtmetraje europene @ NexT 2013

Cele mai bune scurtmetraje europene vin la NexT 2013

Festivalul Internațional de Film NexT (10 – 14 aprilie) oferă și anul acesta publicului bucureștean scurtmetrajele selecționate la cele mai importante evenimente europene dedicate filmului.

Ca în fiecare an, Festivalul va cuprinde programul Short Matters! al Academiei Europene de Film (EFA) și scurtmetrajele din secţiunea Semaine de la critique a Festivalului de la Cannes.  În plus, această ediție a Festivalului NexT va prezenta, în premieră față de anii anteriori, o selecţie de filme de la Festivalul Internaţional de Film de la Aubagne.

Proiecția filmelor din programul Semaine de la critique va avea loc duminica, 14 aprilie, de la ora 17.00, la Cinema Studio. Scurtmetrajele din programul Aubagne vor putea fi văzute vineri, 12 aprilie, de la ora 20.30, la Cinema Studio, iar filmele din programul EFA, vineri, 12 aprilie, de la ora 17.00 şi de la 19.30, la Cinema Corso, şi duminica, 14 aprilie, de la ora 15.30 şi respectiv 18.00, tot la Cinema Corso.

Festivalul Internaţional de la Aubagne a ajuns în 2013 la cea de a XIV-a ediţie şi este dedicat creaţiilor cinematografice care ies în evidenţă datorită compoziţiilor muzicale şi coloanelor sonore deosebite.

La București, în cadrul Festivalul de Film NexT, vor fi prezentate șase filme ce au facut parte din programul Festivalului de la Aubagne începând cu 2008 şi până în prezent.

„Anul acesta am ales să introducem în selecţia de scurtmetraje a Festivalului de Film NexT şi filme prezentate în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Aubagne pentru importanţa  pe care ambele festivaluri o acordă coloanei sonore şi sound designului. După cum bine se ştie, Festivalul NexT a luat naştere in memoria regizorului Cristian Nemescu şi a sound designerului Andrei Toncu, iar în fiecare an acordăm un premiu pentru cea mai bună coloană sonoră şi avem un master class de sound design” declară Yvonne Irimescu, coordonator al Festivalului de Film NexT.

Filmele din programul Aubagne prezentate la NexT 2013 sunt :

LES MIETTES / FIRIMITURI, Franţa, 2008, 31′, regia Pierre Pinaud
FRENCH ROAST / O CAFEA FRANŢUZEASCĂ, Franța, 2008, 8′, regia Fabrice O. Joubert
CHIENNE D’HISTOIRE / INSULA CÂINILOR, Fanța, 2010, 15′, regia Serge Avédikian
L’HISTOIRE DU PETIT PAOLO / POVESTEA MICULUI PAOLO, Franța / Belgia, 2011, 22′, regia Nicolas Liguori
MERCI, MON CHIEN / O VIAŢĂ DE CÂINE, Franța / Canada, 2012, 8′, regia Julie Rembauville , Nicolas Bianco-Levrin
TENNIS ELBOW / SCURTĂ LA MÂNĂ, Franța, 2012, 17′, regia Vital Philippot

A devenit deja o tradiție prezentarea în cadrul Festivalului de Film NexT a scurtmetrajelor selectionate în secțiunea Semaine de la critique a Festivalului de la Cannes.

Fondată de Uniunea Franceză a Criticilor de Film în 1962, Semaine de la critique   și-a menținut constant tradiția de a descoperi noi talente, prezentând primul sau al doilea lungmetraj al unor regizori din toate colţurile lumii. Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Wong Kar Wai, Jacques Audiard, Alejandro González Iñárritu sau Jeff Nichols şi-au făcut cu toţii debutul la Semaine. În căutarea de tineri cineaști, Semaine de la critique  a acordat întotdeauna o atenție deosebită filmelor de scurt și mediu metraj, ele reprezentând primii pași în cariera unui regizor.

La București, în cadrul Festivalului de Film NexT, vor fi prezentate 8 dintre scurtmetrajele prezente în competiția din 2012 a festivalului de la Cannes, printre care și filmul regizorului român Paul Negoescu, Orizont.

Filmele din programul Semaine de la critique :

CIRCLE LINE / LINIA CIRCULARĂ, Coreea de Sud, 2012, 26′, regia Shin Suwon 
O DUPLO / ALTER EGO, Brazilia , 2012, 26′, regia Juliana Rojas 
MIDDAG MED FAMILJEN / CINĂ ÎN FAMILIE, Sweden, 2012, 15′, regia Ştefan Constantinescu 
HAZARA, Israel, 2012, 19’, regia Shay Levi
ORIZONT, România, 2012, 11’, regia Paul Negoescu
YEGUAS Y COTORRAS / IEPELE ŞI PAPAGALII, Argentina, 2012, 30’, regia Natalia Garagiola 
FLUVIUL ROŞU / SONG HONG, Franța, 2012, 15′, regia Stéphanie Lansaque și François Leroy 
UN DIMANCHE MATIN / O DIMINEAŢĂ DE DUMINICĂ, Franta, 2012, 18’, regia Damien Manivel

Celălalt program deja tradițional al Festivalului de Film NexT este SHORT MATTERS!, un turneu organizat de Academia Europeană de Film pentru a prezenta într-o serie de festivaluri din Europa şi nu numai, scurtmetrajele nominalizate în anul anterior. În cadrul Festivalului  NexT vor fi proiectate 13 scurtmetraje, inclusiv câştigatorul din 2012 la secţiunea scurtmetraj a Academiei  de Film Europene, filmul românesc Superman, Spiderman sau Batman, aparținându-i regizorului Tudor Giurgiu.

Filmele din programul SHORT MATTERS! sunt:

DEMAIN, ÇA SERA BIEN / MÂINE VA FI BINE, Franța, 16’, regia Pauline Gay
SUPERMAN, SPIDERMAN SAU BATMAN, România, 11’, regia Tudor Giurgiu
TWO HEARTS  / DOUĂ INIMI, Irlanda, 17’, regia Darren Thornton
MITEN MARJOJA POIMITAAN / CUM SE CULEG FRUCTELE DE PĂDURE, Finlanda, 18’, regia Elina Talvensaari
L’AMBASSADEUR ET MOI / AMBASADORUL ŞI CU MINE, Elveția, 15’, regia Jan Czarlewski
VILAINE FILLE MAUVAIS GARÇON / DOUĂ VAPOARE ÎN NOAPTE, Franța, 30’, regia Justine Triet
CSICSKA / BESTIA, Ungaria 20’, regia Attila Till
VILLA ANTROPOFF, Lituania/Estonia, 13’, regia Vladimir Leschiov si Kaspar Jancis
SESSIZ / BE DENG, ÎN TĂCERE, Turcia, 14’, regia L. Rezan Yeşilbaş
MANHÃ DE SANTO ANTÓNIO / DIMINEAŢA DE SFÂNTUL ANTON, Portugalia, 25’, regia João Pedro Rodrigues
BACK OF BEYOND /  LA CAPĂTUL PĂMÂNTULUI, UK, 25’, regia Michael Lennox
TITLOI TELOUS / FĂRĂ CADRU, Grecia, 10’, regia Yorgos Zois
EINSPRUCH VI / OBIECŢIA VI, Elveția, 17’, regia Rolando Colla

Achiziționarea biletelor și abonamentelor pentru proiecțiile Festivalului de Film NexT se poate face online de pe www.eventbook.ro şi de la Libraria engleza Anthony Frost, iar în timpul Festivalului, şi de la casele de bilete ale cinematografelor Studio, Corso şi Patria.

Festivalul Intenaţional de Film NexT  este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară şi în 2013 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în “Viziunea pe 30 de ani pentru România” a Casei Regale.

Cu sprijinul: Centrului Naţional al Cinematografiei şi Uniunii Cineaştilor din România.

Sponsori : JTI, HBO, Catena

Parteneri: Romtelecom, ArCuB, Cărtureşti, Stage Expert, Abis, Cinelabs Romania, Noumax, F64, UNATC, UPS, Mobila Dalin, Illy, La Fantana, Romanian Film Supporter, Mediatrust, Goethe Institut, Ambada Spaniei, Institutul Cervantes, Ambasada Suediei, Ambasada Portugaliei, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Institutul Balassi

Parteneri media: Cocor Media Channel, ShortsTV,  Utv, Radio Guerilla, Decât o revistă, TATAIA, Revista de Povestiri, Money Magazine, BeWhere!, Șapte Seri, Ring, GQ, Playboy, Feeder.ro, money.ro, orasulm.eu, metropotam.ro, urban.ro, hotcity.ro, Trilulilu.ro, Liternet.ro, SUB25.ro, Filmreporter.ro, Peteava.ro, Cinemagia.ro, Modernism.ro, Hypestreet.ro, CooperativaUrbana.ro

NexT Kids este un program susţinut de Itsy Bitsy şi promovat de urbankid.ro şi prokid.ro.

 

Share on Facebook

Posted in INPROGRAM | No Comments »

April 2, 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*