Mircea Roman la Galateca

Ii place să sculpteze lemnul. Este singurul artist român care a câştigat Marele Premiu la Trienala de la Osaka, un adevărat Oscar în sculptură, a obținut bursa Delfina în UK, iar lucrările sale se regăsesc în colecțiile private din întreaga lume. A expus pe stradă sau pe ziduri și o vreme pe marginea Tamisei, celebrul “Om barcă”, o sculptură monumentală din lemn, ce a cucerit prin expresivitate, rămânând încă un an, la cererea publicului londonez.

Galateca găzduiește în premieră, începând cu 11 iulie o selecție de lucrări reprezentative de sculptură și pictură ale artistului Mircea Roman. “Sculpturile sale dezvăluie profunda compasiune faţă de toate fiinţele omeneşti care suferă, victime ale societăţii moderne. Culoarea aduce un plus de fior formelor umane cioplite în lemn. Ele exprimă un registru larg de chin şi durere şi reprezintă starea grea a nenumăraţi oameni în această lume a secolului XXI, oameni ce îndură agonia închisorii, a foametei, a lipsei de adăpost, nesiguranţa dezrădăcinării şi brutalităţile războiului. Aceste sculpturi sunt categoric româneşti.” afirma Richard DeMarco

Pe piața tranzacțiilor de artă din România este singurul artist contemporan licitat alături de Grigorescu, Tonitza, Aman şi Petraşcu, anul 2007 situându-l astfel într-un Top 10 al vânzărilor.

Sculptorul Mircea Roman s-a născut la Târgul Lăpuș în anul 1958 și a studiat sculptura la Institutul de Arte Plastice din Cluj-Napoca. In 2007  și-a mutat atelierul la București, după 14 ani petrecuți la Londra. A avut numeroase expoziții personale și de grup, a participat la nenumărate tabere de creație și simpozioane, lucrările sale fiind prezente în prestigioase colecţii muzeale şi private.

In portofoliul Galateca, Mircea Roman se va regăsi alături de artiști precum Simon Henwood, Silviu Oravitzan, Mircea Nechita, Florin Bârză sau Vergiliu Parghel.

Share on Facebook

Tags: ,
Posted in INPROGRAM | No Comments »

July 11, 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*