Lumina pentru Ursici

Un loc fără lumină, suspendat între pământ și cer.

După celebra epopee cu Dacia în Mongolia, Free Miorița este implicată acum într-un nou proiect: Lumină pentru Ursici. Ursici este o așezare de la poalele Munților Șureanu, la 450 de km de Bucureşti. Administrativ ține de comuna Boșorod din județul Hunedoara, dar ca civilizaţie ţine de Evul Mediu: în prezent oamenii de aici încă nu au curent electric. 15 gospodării sunt împrăștiate pe undeva pe la 1.000 metri, iar cei 50 de oameni, majoritatea vârstnici, mențin locul în viață trăind printre cetăți dacice și biserici de piatră. Nu sunt săraci, dar muncesc enorm ca să-şi îngrijească vitele și să cultive culmea muntelui. Nu se vaită și nu cer nimic, au învățat să se gospodărească și să se descurce cu ce le oferă pământul.

Un singur lucru și-ar dori, ceva simplu, cu care fiecare dintre noi s-a născut și de care ne cam batem joc: curent electric. Sunt zeci de ani de când există un plan de electrificare, dar autoritățile, lipsa banilor și alte lucruri mărunte i-au lăsat în beznă. Se descurcă fiecare cum poate: cu lumânarea, cu lampa cu petrol, iar câțiva au și generatoare. Din păcate consumă mult, iar carburantul este scump și trebuie adus de la peste 20 de km distanță. Se termină repede și se procură rar, când vine pensia sau când cineva coboară în vale și poate aduce o canistră.

Free Miorița le-a dus mâncare și îmbrăcăminte, dar am realizat că lumina este ceea ce își doresc cu adevărat. Iar soluția o reprezintă panourile solare pentru fiecare gospodărie. Fără taxe de conectare, facturi la Enel sau aprobare de la autorități.

 

Ajută-ne să facem Lumină pentru Ursici și implică-te: donează, cumpără un produs sau postează pe site-ul/blogul tău bannerul campaniei. Astfel oamenii vor afla despre campanie și vom strânge banii necesari pentru cumpărarea panourilor solare și accesoriilor (becuri, cabluri, întrerupătoare etc).

Te provocăm la mai mult: vino alături de noi la Ursici! Free Miorița organizează o caravană cu bicicletele în luna septembrie pe traseul București – Ursici. Vom explora țara iar pe drum vom arăta oamenilor și autorităților că putem schimba lucruri nemișcate de ani de zile. Vom sta în Ursici câteva zile pentru a cunoaște oamenii și a le aduce lumina în case.

Free Miorița este o mișcare non guvernamentală de rezistență și acțiune contra fatalismului mioritic. www.freemiorita.ro & www.facebook.com/freemiorita

 

Share on Facebook

Posted in INPROGRAM | No Comments »

July 28, 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*