Lowbrow Sideshow

Ladies and gents,

Kids and grandparents,

All of you who are not afraid,

Gather around for the most amazing show, never seen before.

Mysterious Aitch and Saddo the Geek, The Amazing Sinboy, Sorina Vazelina and

Suzi the Beast Tamer in an extraordinary show.

Enchanting music by yours truly: Camil Shake Sauvage, Gemini Bros. and Kapnobatai.

9 decembrie, ora 20:00 – 9 ianuarie, Atelierul de Productie

Artistii din aceasta expozitie sunt diferiti si asemanatori, viziunile, stilurile si activitatile lor au similaritati si diferente. Unii dintre ei au studiat grafica sau pictura in Universitate, altii sunt auto-didacti, cu un approach mai putin academic, stilul unora isi are originea in comics sau postere punk-rock din anii ‘70/’80, in filme SF si horror, graffiti si street art, iar unii dintre ei sunt inspirati de carti de copii ilustrate, arta naiva taraneasca, pop art, sau mari maestri ca Bosch sau Brueghel.

LOWBROW VERSUS HIGHBROW

Insa viziunile si drumurile tuturor celor 5 artisti se intalnesc deseori, fie ca e in lumea artei urbane, in cladiri parasite sau pe strada, fie in lumea mai corporate a ilustratiei de advertising si a birourilor sau

cluburilor customizate / branduite de ei, fie in lumea galeriilor de arta, cel mai bun exemplu fiind expozitia “Night Shift” de la McCann Pop-Up Gallery, in cadrul Noptii Albe a Galeriilor. Si in ciuda influentelor, originilor si experientelor diferite, sunt reuniti sub denumirea generica de “arta urbana”, sau si mai specific, “arta lowbrow” sau “pop surrealism” – miscare artistica aparuta in anii ‘70 in Los Angeles, opusa artei mainstream “highbrow”. Este o miscare “underground” care in ultimii ani devine din ce in ce mai prezenta in lumea artistica, in atentia galeriilor, criticilor si colectionarilor, si isi are originea in diferite subculturi cum ar fi comics, arta tattoo, advertising, street art, graffiti, punk rock, etc, si se situeaza cumva la limita dintre underground si mainstream, dintre respingere si acceptare din partea lumii artistice.

SHOW VERSUS SIDESHOW

A doua parte a titlului expozitiei se refera la asa-numitul “sideshow” o componenta importanta a spectacolelor de circ, carnavalelor sau targurilor, un mini-show laturalnic si obscur, in care sunt prezentati “freaks”, persoane cu diformitati bizare, femei cu barba, giganti, pitici, oameni tatuati, precum si reprezentatii obscure/bizare/periculoase de magie si acrobatie. Acest gen de show a cunoscut o perioada de inflorire in special in America in prima parte a secolului, una dintre culmi reprezentand-o filmul “Freaks” al lui Tod Browning, insa treptat publicul si-a pierdut interesul pentru “sideshow” o data cu aparitia televiziunii. Insa recent, prin anumite show-uri de televiziune sau show-uri de circ, “sideshow”-ul incepe sa cunoasca o revitalizare. Astfel “lowbrow” si “sideshow” – ambele reprezinta niste componente esentiale ale artei, respectiv spectacolului de circ; sunt marginalizate, isi duc existenta in “underground”, laturalnic, obscur, in afara luminii reflectoarelor, se adreseaza unui public restrans, cu gusturi bizare. Sau poate chiar si publicului mainstream care isi ingaduie din cand in cand anumite “guilty pleasures”.

Share on Facebook

Posted in INPROGRAM | 2 Comments »

November 28, 2010

2 Responses to Lowbrow Sideshow

  1. [...] Lowbrow whispers appear here, here and here. and all the thanks go to the nice people from Feeder. Tataia and [...]

  2. Ionut Ramura on December 14, 2010 at 13:32

    Anul trecut in Iasi, a fost organizata o expozitie f tare tot cu numele de LOWBROW, (cred ca prima de genu asta) si la fel, cu after party.
    erau expuse lucrarile lui Lucian Lupu http://www.myspace.com/srysk8er

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*