Lansare de carte la Imbold, Galeria

Vineri, 22 noiembrie, orele 19:00, Fundatia Dala lanseaza cartea aniversara „Muzeul Astra ca peisaj cultural 1963-2013” în cadrul expozitiei „Cranguri din Apuseni” care are loc la Imbold, Galeria. Lansarea de carte si intreaga cercetare antropologica va fi sarbatorita de un concert special creat de Maria Raducanu cu versuri si cantece din Apuseni. Expozitia „Cranguri din Apuseni” a avut vernisajul joi, 7 noiembrie si va fi deschisa pana miercuri, 27 noiembrie. Proiectul editorial a fost finantat prin Administratia Fondului Cultural National.

Crangul din Apuseni este o locuire comunitara izolata, care ocupa suprafete mari cu topografii, resurse, ocupatii si practici specifice zonelor montane si submontane. Conceptul propus de Fundatia Dala, integrat în strategia de dezvoltare pe termen lung a Muzeului ASTRA Sibiu s-a construit pe trei niveluri: re-definirea institutiei muzeului ca instrument de mediere între comunitati locale si public, experimentarea gradinii-peisaj si muzeul ca expunere a memoriei colective. Astfel, în 2010, s-a conturat ideea sitului pilot care si-a propus, într-o prima etapa, explorarea crangurilor din Apuseni.

In acest sens, cercetarea desfasurata în perioada 2010-2013 a vizat crangurile alflate la granita  judetelor Hunedoara si Alba: Dragu-Brad, Ticera, Ret, Grosuri, Poienile Vidrei, Lazesti, Boculesti, Hoanca, Luminesti, Valea Verde, Vulcan, Dumbrava de Sus, Obasia, Hanasesti, Patruitesti, Stanesti, Rosesti si Bai. O zona relativ omogena topografic, ocupational, si arhitectural.

Crangul din Dragu Brad, complet abandonat din 2004 a fost propus ca sit pilot în aprilie 2013 în cadrul proiectului CultTour (Cultural heritage as a focal point for sustainable tourism), finalizat prin platforma de voluntariat si practici universitare, VOLAM (Volunteering in ASTRA Museum) în septembrie 2013. Proiectul va continua cercetarea începuta în 2010 si va propune din 2014 locuire temporara în perioada iulie-august în cadrul proiectului de voluntariat international si practici universitare, VOLAM.

Proiectul Cranguri din Apuseni va fi expus la Imbold, Galeria în perioada 7 – 27 noiembrie 2013. Programul de vizionare audio-video a instalatiei este 19:00 – 21:00.

Intrarea este libera.

Parteneri: Muzeul Astra, D Proiect, Fullcolor,  Acuarela, Hello Menthol

Parteneri media: Sapte Seri, Modernism.ro, Feeder.ro, Metropotam.ro, Decat o Revista, HipMag, WebCultura.ro, Port.ro, TATAIA, Cooperativa Urbana, sub25.ro, Orasul meu, Artclue.net, DecosiEco.ro, Veiozaarte.ro, Gingergroup.ro, IqAds, Zeppelin, Moodboards.ro, All Hollow, ArtWe

Share on Facebook

Posted in INPROGRAM | No Comments »

November 19, 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*