EBienale sau Enescu technologised

Enescu Bienale ? I-ar fi plăcut lui Enescu un performance, sau un videomapping pe fațada Ateneului, sau o instalație din leduri aglomerate pe o câmpie? Nu putem știi. Ce știm sigur despre Enescu este că iubea muzica. Si pe prinţesa Maruca. Și că era un profesor extraordinar, după spusele lui Menuhin.

Enescu e una din personalitățile care au privit mult înaintea timpului lor. Lucrările lui sunt extrem de actuale azi, ca și ale lui Bach. Cred că dacă Enescu ar păși azi în dimensiunea realității anului 2013 s-ar bucura să privească un Anish Kapoor. “Cred că el însuși ar propune un proiect în EBienale”, ne spune Ilina Schileru, managerul artistic al EBienale.

Dar ce este EBienale ? Este un teren de experiment artistic lansat printr-un apel către comunitatea artistică, apel către curatori, artiști și advertiseri de a se întâlni în grădina electrică a Festivalului Enescu în cel mai ludic playground organizat de Festivalul Enescu: “vrem să creem o efuziune, festivalul este un tren magic care transformă Bucureștiul la fiecare doi ani într-o capitală occidentală prin calitatea concertelor. Pe lângă publicul extrem de numeros român, vin pentru Enescu peste 30.000 de turiști, odată la doi ani, în septembrie, 25% din bilete fiind rezervate din străinatate”.

The Guardian a comparat Festivalul Enescu este cu cel de la Salzburg în 2009, iar în 2011, EuroNews a trimis o echipă aici să intervieveze și muzicieni tineri români, pe lângă vipurile muzicii clasice de varf .
Europa se uită în direcția noastră datorită festivalului.

Singura formulă de a ne depăși condiţia stă în efortul de a fi bun pe specialitatea proprie. Ideea EBienale a pornit de la șansa pe care festivalul o acordă studenților de la universitățile de artă sau artiștilor tineri să încerce un ceva nou și curajos. Festivalul le pune acestora la dispoziție un aparat uriaș de marketing, un spațiu generos, în centrul Bucureștiului, în hotspotul celor mai tari concerte de muzică. Nu există un nivel mai înalt al calității artiștilor care urcă pe scena în România. Îmi doresc ca artiștii tineri să profite de această șansă, chiar dacă sunt încă în facultate.

Tema ediției din 2013 este secolul XXI prin tehnologie și lumină pentru ca Festivalul Enescu este la cea de-a XXI-a ediție și pentru că se simte nevoia de mai mult. Enescu înseamnă un efort uriaș logistic și managerial și de la ediție la ediție ridică nivelul performanței culturale. Este foarte vizibil și cere o manifestare vizuală pe măsură.

Ne așteptăm ca proiectele să fie îndrăzneţe, entuziaste și actuale. Vrem o privire ludică asupra impactului pe care l-a creat tehnologizarea artei și o abordare lipsită de constrângerile cursurilor din universitate. Vrem experimente care să aibă puls. Este o șansă care te poate acroșa în comunitatea artistică și poate funcționa foarte bine ca un imbold sau de ce nu, ca o țintă. Ne dorim ca Bienala Enescu să se metamorfozeze în altceva la fiecare nouă ediție.

În prima ediție organizatorii recunosc ca fost cuminți. Anul acesta vor să experimenteze.
Așadar, daca te simti creativ și ai o idee care te să schimbe tenul capitalei scrie echipei EBienale la ebienale@gmail.com și propune o instalație, o lucrare 2D, un proiect foto sau un video pentru Piața Festivalului. Selecția finala va reuni în jur de 30 de proiecte, estimează organizatorii.
În acest an, organizatorii EBienale și-au propus un accent pe expoziția de instalaţie și experiment urban în aer liber, ocupând grădinile-parcuri de la Sala Palatului și Ateneul Român, dar și zonele Universității, Colțea, Lipscani, într-un concept al ”grădinii electrice”.

Intră pe ebienale.ro și află mai multe. Sau/si dă un like pe https://www.facebook.com/ebienale

Echipa EBienale

 

Share on Facebook

Posted in INPROGRAM | No Comments »

March 21, 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*