DORNER, DANI, DANS – URBAN METAPHORS

Expoziția DORNER, DANI, DANS semnată de Willi Dorner (Austria) și Dani Ioniță (Romania) este un prolog viu al evenimentului Austrian Dance Days, organizat de Forumul Cultural Austriac. Ea aduce laolaltă două viziuni asupra relației dintre spațiul urban și corpul uman.

Deschiderea expoziției care va avea loc pe 9 septembrie, orele 19.00, la Teatrul Odeon va prilejui o întâlnire între arta fotografică și dans: artiștii Ioana Marchidan, Andrea Gavriliu, Istvan Teglas și Ștefan Lupu vor acționa ca întrupări ale sensurilor transmise de fotografiile expuse de Dani Ioniță și Willi Dorner.

Sensul pe care îl putem citi în această expoziție, în aparenta nemișcare a imaginilor fotografice și în corpurile care dansează are putea fi acesta: în lumea contemporană în care totul pare a sta sub semnul vitezei fără rost, al scopurilor consumeriste, al locuirii unei arhitecuri care nu ne mai spune nimic, funcția artei, în special a acelei forme de artă care are în centrul ei imaginea și corpul este să recâștige poetica orașului.Fotografia surprinde esența orașului într-un mod în care ochiul comun a uitat sa o facă. Trupurile dansatorilor locuiesc spațiul sub forma unor metafore în carne și oase. Aceste tip de întâlnire dintre oraș și corp lasa în urmă vidul pe care îl resimțim adesea în calitatea noastră de locuitori ai marilor metropole. Spațiul urban și corpurile care dansează se întâlnesc în lumina pe care ochiii fotografilor o surprind și o creează în același timp. Dansul devine astfel mediul în care se nasc metaforele urbane.

Expoziția ne vorbește despre posibilitatea corpului de a genera sensul unei locuiri autentice în orașul contemporan. Imaginile par a fi nemișcate, dar în interiorul lor e foarte multă mișcare. Corpurile se mișcă în tăcerea imaginii, dar și în dinamica ascunsă a metaforei.Fotografia și dansul nu mai pot fi despărțite: ele sunt fațete ale aceleiași realități care ne vorbește despre condiția noastră de ființe umane.

Pe 7 Octombrie, expoziția se va inchide semnificativ cu Dance a Playful Body (de Andreea Novac, interpretate de Istvan Teglas) un one man show care revelează nenumărate posibilități ale corpului performativ.

Gina Șerbanescu

 

Share on Facebook

Posted in INPROGRAM | No Comments »

September 5, 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*