Sa-l imortalizam pe Matache

12.02, 11:00, Piata Matache

Maine dimineata la ora 11:00, in fata halei Matache va avea loc un protest mut si creativ, impotriva demolarii cladirii aflata in patrimoniul national, ca raspuns la refuzul autoritatilor de a aproba solicitarea la demonstratie.

Participantii vor schita, fotografia, vor imortaliza ultima “suflare” a halei in viziunea personala a fiecaruia. Pentru cei neinitiati, se va organiza chiar un curs de desen, pentru care nu trebuie sa fie pregatiti decat cu foi de hartie, creioane si o carte invelita-ntr-o punga de plastic, de folosit pentru sezut.

In speranta ca ne vom mai putea cumpara o bucata de carne sau un mar din piata Matache, haideti maine sa aratam ca ne pasa de cladirile mai batrane decat noi.

Aici scrisoarea deschisa catre Ministrul Culturii, Kelemen Hunor:

Stimate Domnule Ministru,

După cum ştiţi cu siguranţă, în următoarele zile – dacă nu în următoarele ore – Hala Matache din Bucureşti ar putea fi demolată. Dacă totul va decurge conform proiectului, clădirea – monument istoric – va dispărea împreună cu un perimetru de referinţă pentru identitatea capitalei, prin formaţia, caracterul şi atmosfera sa. În cel mai bun caz, va rămâne doar imaginea faţadei reprodusă în copie, “lipită” pe o structura nouă.

Va asigurăm că identitatea istorică a comunităţilor nu se transmite generaţiilor viitoare prin imitaţii şi copii. Substanţa civilizaţiei materiale şi memoria comunitară conţinuta în arhitectură şi în configuraţiile urbane e încorporată în toate componentele construite, chiar cele mai umile sau neînsemnate.

Aşa cum coperta unui volum de poeme, fie ea oricât de frumoasă, de ediţie princeps sau de copie fidelă, nu transmite substanţa poeziei, nici copia unei faţade nu este purtătoare de memorie culturală. Nu întâmplător societăţile interesate de identitatea lor imaginează şi promovează integrarea în actualitate, în acord cu nevoile vieţii contemporane, a arhitecturii şi ţesuturilor urbane istorice în integritatea lor,

Avantajele conservării active sunt directe, evidente şi probate. Ele aduc profit economic pe termen scurt şi asigură pe termen lung continuitatea unei dezvoltări urbane durabile. Iar profesioniştii pot găsi cu siguranţă formele şi variantele practice prin care avantajele păstrării patrimoniului în integritatea sa să nu blocheze cerinţele amenajării urbane în secolul 21.

Ne adresăm Dumneavoastră cu încredere şi speranţă. Prin demnitatea pe care o deţineţi şi autoritatea cu care sunteţi înzestrat sunteţi chemat să vegheaţi ca

- Să se pună capăt declasării monumentelor – primul pas spre distrugerea lor . Ele ne aparţin nouă tuturor. Pierderea lor este irecuperabilă.

- Să patronaţi şi să încurajaţi clasarea urgentă şi riguroasă a altor clădiri valoroase sau importante pentru contextul urban al Bucureştilor.

- Să fie investigate până la capăt procedurile şi cazurile în care demolări de obiecte de patrimoniu s-au făcut în dispreţul legii.

- Să promovaţi – şi vă vom susţine în această misiune – îmbunătăţirea legislaţiei patrimoniului. Avem nevoie de o un corp de legi care să asigure protecţia reală şi fermă a identităţii construite, bun al nostru al tuturor, pe care suntem datori să îl transmitem generaţiilor viitoare.

- Să fie instalat un program cultural naţional pentru educaţia copiilor şi tinerilor, informarea publicului şi formarea autorităţilor locale în spiritul păstrării patrimoniului istoric construit ca soluţie responsabilă de dezvoltare durabilă, cu avantaje economice evidente. Folosirea raţională, contemporană, a patrimoniului răspunde imperativului de păstrare a culturii, istoriei şi identităţii comunităţii noastre.

Cu încredere ca Hala Matache va putea fi păstrată si integrată în peisajul viitor al Bucureştiului istoric,

Lista semnatarilor:

Mariana Celac – arhitect

Şerban Sturdza – arhitect

Mircea Cărtărescu – scriitor

Ioana Nicolaie – scriitor

Stere Gulea – regizor

Dumitru Ţepeneag – scriitor

Sorin Vieru – filosof

Mircea Toma – jurnalist

Gabriela Adameşteanu – Revista 22

Gabriel Andreescu – Grupul pentru Dialog Social

Vlad Conta – Dirijor

Horia Pastina – Pictor

Sandra Pralong – Sinergy Communication

Magda Cârneci – critic de arta

Sorin Ilieşiu – regizor

Cristian Preda – europarlamentar

Andrei Cornea – istoric

Horia Paştină – pictor

Vlad Alexandrescu – GDS

Andrei Oişteanu – istoric

Share on Facebook

Tags: , , , , ,
Posted in FOLCLOR | 3 Comments »

June 17, 2012

3 Responses to Sa-l imortalizam pe Matache

  1. Angelica Domato on February 11, 2011 at 17:44

    Mult succes!

  2. Vladimir Molico on February 12, 2011 at 00:40

    Sa ia toata lumea exemplu de la dl. pictor Pastina care va participa de 2 ori!

  3. Horia Marinescu on February 12, 2011 at 14:23

    Multumim pentru sustinere! Excelenta poza cu carnea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*